Παρασκευή 8 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΥΓΕΙΑ
ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ
Ταλαιπωρία για τα απαραίτητα φάρμακα

Με τη θηλιά να σφίγγει ολοένα για τους χρονίως πάσχοντες, τους συνταξιούχους και τα ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της στάσης πληρωμών του ΕΟΠΥΥ και του κράτους και της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων σε Υγεία - Φάρμακο, η προμήθεια των φαρμάκων υψηλού κόστους γίνεται για την ώρα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, που είναι μόλις 5 στην Αττική και 1 στη Θεσσαλονίκη. Τα φαρμακεία των νοσοκομείων παραμένουν άδεια καθώς τα νοσοκομεία αδυνατούν να πληρώσουν τους προμηθευτές, τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Ετσι και χτες εκατοντάδες χρόνια πάσχοντες περίμεναν στο κεντρικό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Ομόνοια για να πάρουν το απαραίτητο για τη ζωή τους φάρμακο. Οπως σημειώνει στο «Ρ» μια γυναίκα που περιμένει να πάρει ένα φάρμακο για σκλήρυνση κατά πλάκας, «μέχρι τώρα το έπαιρνα σχεδόν αμέσως από το Αιγινήτειο. Το έγραφε ο γιατρός που με παρακολουθεί και χωρίς ταλαιπωρία το προμηθευόμουν. Αρχές του Ιούνη με ειδοποίησαν πως δεν υπάρχει πια το φάρμακο στο φαρμακείο του νοσοκομείου. Ευτυχώς είχα προβλέψει να έχω "αποθεματικό" και δεν ξέμεινα. Είναι άκρως απαραίτητα για την υγεία μας και τη ζωή μας».

«Η ταλαιπωρία, πάντως είναι μεγάλη», προσθέτει μια άλλη γυναίκα δίπλα της που περιμένει για ένα φάρμακο κατά της αναιμίας που παρουσιάζουν οι νεφροπαθείς και κοστίζει κοντά στα 500 ευρώ: «Το φάρμακο αυτό δεν το δίνει πια ο φαρμακοποιός της γειτονιάς γιατί είναι ακριβό και δεν έχει να το αγοράσει. Εφυγα το πρωί από την Αγία Παρασκευή και θα γυρίσω το μεσημέρι, αφήνοντας μόνο του στο σπίτι τον κατάκοιτο πατέρα μου, που είναι νεφροπαθής και διαβητικός...».

Φτώχεια και ταλαιπωρία

Στο μεταξύ δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα μείνουν φέτος χωρίς το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), ενώ χιλιάδες είναι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι που ταλαιπωρούνται για να επανεξεταστεί η αίτησή τους και θα μείνουν για μήνες χωρίς το πολύτιμο για τη διαβίωσή τους επίδομα. Και χτες το πρωί στα γραφεία του ΟΑΕΕ στην Ομόνοια είχαν σπεύσει συνταξιούχοι για να κάνουν αίτηση. «Πότε θα ξαναπάρουμε το επίδομα;», ρωτούσαν όλοι. «Αν εγκριθεί η αίτησή σας, από Αύγουστο, Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, βλέπουμε», ήταν η απάντηση των υπαλλήλων. Φυσικά την «πληρώνουν» οι πιο εξαθλιωμένοι, οι πιο χαμηλοσυνταξιούχοι που θα αναγκαστούν να μείνουν χωρίς το επίδομα για μήνες. «Η μητέρα μου παίρνει σύνταξη 320 ευρώ και το ΕΚΑΣ είναι 230 ευρώ. Νοσηλεύεται σε ίδρυμα που το πληρώνουμε εμείς γιατί δεν της φτάνει η σύνταξη. Τώρα, για μήνες θα πρέπει να ζει με 300 ευρώ. Αυτό το ποσό έδωσα μόνο για τα φάρμακά της αυτό το μήνα...», λέει στο «Ρ» κάποια από τους πολλούς που περιμένουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ