Σάββατο 3 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αντικειμενικοί» φορομπήχτες

Η κυβέρνηση Σημίτη δημοσιοποίησε προχτές τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, με βάση τις οποίες, οι Εφορίες θα υπολογίζουν στο εξής - και μέχρι νεοτέρας - το φόρο μεταβίβασης (αγορά, κληρονομιά, δωρεά, γονική παροχή) των ακινήτων που βρίσκονται «εντός σχεδίου πόλης». Τι σημαίνει, όμως, η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες, στα συγκεκριμένα - ιδιαίτερα υψηλά - ποσοστά; Πόσο βάσιμα είναι τα κυβερνητικά επιχειρήματα, ότι δήθεν δε θίγονται οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα από τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, επειδή - όπως υποστηρίζουν από το παρασκήνιο - οι αυξήσεις του φόρου μεταβίβασης που θα προκύψει από τις αντικειμενικές αξίες, υπεραντισταθμίζονται, δήθεν, από τις φορολογικές ελαφρύνσεις, που ανακοινώθηκαν πριν ένα μήνα, με το φορολογικό νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε προχτές στη Βουλή;

Οι τσουχτερές αυξήσεις που επέλεξε να επιβάλει η κυβέρνηση, θα έχουν και αρνητικές και θετικές συνέπειες. Από την απόφαση αυτή, θα ωφεληθούν τα ταμεία του κράτους (θα εισπράξουν πολύ περισσότερους φόρους από τις μεταβιβάσεις ακινήτων) και οι μεγαλοεργολάβοι - μεγαλοϊδιοκτήτες (θα αυξήσουν τα κέρδη τους ανεβάζοντας τις τιμές πώλησης ή ενοικίασης των ακινήτων). Αντίθετα, οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι αποκαλούμενοι - κατά Σημίτη - «μη έχοντες και μη κατέχοντες» που είναι υποχρεωμένοι «να τα φέρουν βόλτα» με το μεροκάματο ή τη σύνταξη πείνας. Για όλους αυτούς, οι τσουχτερές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, όχι μόνο κάνουν όνειρο θερινής νυκτός την απόκτηση δικής τους πρώτης κατοικίας, αλλά αποτελούν και προάγγελο αύξησης του ενοικίου που θα κληθούν να πληρώσουν σύντομα, καθώς είναι γνωστό ότι κάθε φορά που η κυβέρνηση αυξάνει τις αντικειμενικές αξίες, εκτός από τις τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν και τα ενοίκια κατοικιών και επαγγελματικής στέγης που με τη σειρά τους πυροδοτούν αυξήσεις στις τιμές των ειδών και υπηρεσιών, άρα και του πληθωρισμού.

Αυτός είναι και ο λόγος, που ενώ πριν ένα μήνα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έστησε ολόκληρη φιέστα (όπου ο Γ. Παπαντωνίου προπαγάνδισε τις δήθεν «γενναίες» φορολογικές ελαφρύνσεις για τα λαϊκά εισοδήματα που προωθεί η κυβέρνηση με το φορολογικό νομοσχέδιο), προχτές δεν εμφανίστηκε κανείς αρμόδιος να πει δυο λόγια για την ουσία και το περιεχόμενο των νέων αντικειμενικών αξιών. Η απόφασή τους, να βγάλουν μια λιτή ανακοίνωση με την οποία μας πληροφορούσαν ότι: «η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών γίνεται ανά διετία» (η προηγούμενη είχε γίνει την 1η Γενάρη 1998), πως «η μεσοσταθμική αύξηση δεν υπερβαίνει το 20%» και ότι «σε κάθε περίπτωση οι νέες αντικειμενικές αξίες είναι κατώτερες των ήδη ισχυουσών αγοραίων τιμών», αποτελεί απλά στοιχείο της ενοχής τους!

Η κυβέρνηση ψεύδεται ασύστολα καθώς: Πρώτον, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών κυμαίνεται μεταξύ 30 και 70%. Δεύτερον, η αύξηση αυτή, είναι πολύ πάνω από την αύξηση του πληθωρισμού για το διάστημα από την 1η Γενάρη 1998, που αυξήθηκαν για τελευταία φορά οι αντικειμενικές αξίες. Τρίτον, ενώ κανονικά οι αντικειμενικές αξίες έπρεπε να αυξηθούν το Γενάρη του 2000 (αφού ο νόμος προβλέπει αναπροσαρμογή κάθε διετία), η κυβέρνηση αποφάσισε την αναβολή τους για ένα χρόνο, καθώς το 2000 ήταν έτος βουλευτικών εκλογών. Τέταρτον, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει στην ανακοίνωση ότι το μέγιστο ποσοστό αύξησης (80%) ήταν στις «προνομιούχες περιοχές», η αλήθεια είναι πως σε πολλές λαϊκές συνοικίες (Ηράκλειο Αττικής, Καλλιθέα κλπ.) οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν μεταξύ 41% και 65%. Και κάτι τελευταίο: Γιατί βιάστηκαν να θέσουν σε εφαρμογή (από τη Δευτέρα) τις αυξημένες αντικειμενικές αξίες, ενώ ακόμη δεν έχουν τεθεί σε ισχύ οι ισχνές φορολογικές ελαφρύνσεις στις μεταβιβάσεις ακινήτων; Είναι κι αυτό ένα σαφές δείγμα ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διεκδικεί και της αξίζει ο τίτλος του «αντικειμενικού» φορομπήχτη.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ