Σάββατο 3 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΛΕΣΒΟΥ
Βουνό τα προβλήματα στο νησί

Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του Κόμματος με τους δημάρχους του Νομού Λέσβου
Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του Κόμματος με τους δημάρχους του Νομού Λέσβου
Πίκρα, χωρίς υπερβολή, έσταζε το στόμα των δημάρχων στη συνάντησή τους με την Αλέκα Παπαρήγα.

Πίκρα για τις μηδαμινές επιχορηγήσεις, για τα «τσουβάλια» από μελέτες που μένουν στα συρτάρια τους, για τον εκβιασμό που δέχονται για να αυξήσουν τα ανταποδοτικά τέλη, για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων χωρίς να συνοδεύονται αυτές από κονδύλια, για τη γήρανση του πληθυσμού, για το πρόβλημα των αντικειμενικών αξιών που δρα αποτρεπτικά για οποιαδήποτε επένδυση, για το άθλιο οδικό δίκτυο, για τα προβλήματα των αγροτών, για την υποβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης.

«Του χρόνου η Α' τάξη του Δημοτικού Σχολείου της Αντισσας δε θα 'χει ούτε ένα παιδί», τονίζει ο δήμαρχος Ερεσού - Αντισσας κ. Αμπατζής, ενώ ο δήμαρχος Μανταμάδου κ. Καρατζιτζής σημειώνει με έμφαση «δε θέλουμε να μας θυμούνται μόνο όταν υπάρχουν κρίσεις με την Τουρκία», για να συμπληρώσει ο δήμαρχος Μολύβου κ. Βατής «με τη χαμηλή χρηματοδότηση μας σπρώχνουν να επιβάλλουμε φορολογία στους δημότες».

Παίρνοντας το λόγο η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος έχασε πολλά στοιχεία που του έδιναν μια λαϊκότητα, με την έννοια ότι τα προηγούμενα, χάρη στους αγώνες της ΤΑ και με τη λαϊκή στήριξη, έλυναν κάποια ζητήματα. Τώρα, με τον ασφυκτικό έλεγχο, σπρώχνουν τους δήμους να φορολογούν τους δημότες, όπως σημείωσε... «Το "παίζουν έξυπνα". Σας δίνουν αρμοδιότητες. Δεν τις δέχεστε; Τότε απευθύνονται στους δημότες και σας καταγγέλλουν γιατί δεν τις δέχεστε. Τις δέχεστε, βάζοντας φόρους; Τότε πάλι απευθύνονται στους δημότες, λέγοντας ότι για τη φορολογία φταίνε οι δήμοι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της, σχετικά με την ανάπτυξη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Τι σημαίνει Λέσβος; Σημαίνει λάδι, κτηνοτροφία, τουρισμός και ό,τι άλλο έχει αξία. Οταν όμως αυτή την αξία δεν την κερδίζει ο λαός τότε για ποια ανάπτυξη μιλάμε;». Επομένως η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει ν' ανοίξει το κεφάλαιο: Τι παράγεται στην Ελλάδα και για ποιους; Γιατί μας απαγορεύουν την παραγωγή; Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει; Γιατί μειώνεται ο πληθυσμός; Γιατί πρέπει να 'χει λόγο η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την Παιδεία, την Υγεία;

Τέλος, η Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα των δημάρχων της Λέσβου. Και μπορεί να εξέφρασαν την πίκρα τους οι δήμαρχοι, όμως δήλωσαν και την απόφασή τους για συνέχιση του αγώνα. Οπως τόνισε ο δήμαρχος Μυτιλήνης και πρόεδρος της ΤΕΔΚ «εμείς θέλουμε τα παιδιά να μπορέσουν να ζήσουν, να μεγαλώσουν και να προκόψουν σ' αυτόν τον τόπο. Γι' αυτό και δημιουργήσαμε την Επιτροπή Αγώνα για την επιβίωση της Λέσβου. Συνεχίζουμε τον αγώνα με επόμενο σταθμό το νέο, πιο δυναμικό συλλαλητήριο στις 7 του Μάρτη, έδωσε το στίγμα ο δήμαρχος Νάσος Γιακαλής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσκεψη στο Δημαρχείο Πολίχνης (2007-07-13 00:00:00.0)
Τοπικοί άρχοντες - στήριγμα στους αγώνες του λαού (2002-06-28 00:00:00.0)
Ο λαός στο προσκήνιο (2000-03-27 00:00:00.0)
Υπάρχει προοπτική (1998-10-09 00:00:00.0)
Το Πέραμα τιμά τα 80 χρόνια του ΚΚΕ (1998-02-07 00:00:00.0)
Σε απόλυτο οικονομικό αδιέξοδο (1996-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ