Σάββατο 7 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Πέραμα τιμά τα 80 χρόνια του ΚΚΕ

Εκδήλωση αφιερωμένη στον αγώνα των γυναικών

Η εργατούπολη του Περάματος τίμησε χτες το ΚΚΕ και την 80χρονη παρουσία του στο πλευρό της εργατικής τάξης. Η εκδήλωση, που διοργάνωσε στο Δημαρχείο της πόλης η Κομματική Οργάνωση Περάματος, ήταν αφιερωμένη στους αγώνες της γυναίκας. "Ταιριάζει στο Πέραμα να γιορτάζει τα 80χρονα του ΚΚΕ, αλλά και να τιμά την προσφορά του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στους γυναικείους αγώνες. Αγωνίζεται και ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων, κομμουνιστές και μη, έχουν βρεθεί πολλές φορές στην πρώτη γραμμή της πάλης",τόνισε στην αρχή του σύντομου χαιρετισμού της η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Αναφερόμενη εξάλλου η Αλέκα Παπαρήγα στη δημοτική αρχή της πόλης υπογράμμισε: "Η εμπειρία του Περάματος έχει δείξει ότι ακόμα και αν οι νόμοι αλυσοδένουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν έχεις λεβεντιά, όταν θέλεις να συγκρουστείς και να αντισταθείς, να μην σκύψεις το κεφάλι ανοίγουν οι δρόμοι". Και πρόσθεσε: "Στο Πέραμα πέρα από τη δράση του Κόμματος και άλλων λαϊκών οργανώσεων, ο Δήμος έχει συμβάλλει στη δημιουργία ενός ανυπότακτου πνεύματος".

Την εκδήλωση άνοιξαν τα παιδιά του Δημοτικού Πολιτιστικού Οργανισμού με χορούς από τη λαϊκή μας παράδοση. Ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων της Ρ. Παππά,του Γ. Ρίτσου και αποσπάσματα από το βιβλίο του Πειραιώτη δημοσιογράφου Δ. Σέρβου,που αναφέρονταν στην προσφορά γυναικών που μετείχαν ισότιμα με τους άνδρες στην πάλη του λαού μας για ένα καλύτερο αύριο. Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε όταν ακούστηκαν συγκεκριμένα περιστατικά από τη δράση Πειραιωτισσών αγωνιστριών, όπως οι Ζωή Αθανασιάδου, Δέσποινα Αραπίδου, Φιλιώ Αργυροπούλου, Λεμονιά Γεωργα, Παναγιώτα Γεωργιάδου, Δέσποινα Δελησάββα, Μαρία Καρρά, Διαμάντω Καραμπέτσου, Ευαγγελία Κοβάτσου, Ρένα Κρασά, Κατίνα Μακρίδου, Μαριγούλα Μαστρολέων, Δημοκρατία Σαντοριναίου, Ελένη Ταπεινού, Λελέκα Ταργάνη, Ελευθερία Τσασόγλου, Αθηνά Τσάχα, Μαρία Τσισκάνη, Αμαλία Τσινιβίζη, Αννα Τσικαρά, Πολυτίμη Τιμογιαννάκη, Σοφία Φλουστάκου, Σεβαστή Χάιδω και άλλες, που έδωσαν τη ζωή τους για την τιμή, το ψωμί και τη λευτεριά του λαού.

Πλούσια ήταν και η φωτογραφική έκθεση από την παρουσία των γυναικών στο Δημοκρατικό Στρατό, αλλά και στους σύγχρονους αγώνες και στην παραγωγή.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλάμβανε ακόμα τραγούδια από την παιδική χορωδία του Δήμου Περάματος. Μετά την ομιλία της γραμματέα της ΚΟΒ Περάματος Μαρίας Ζήμαρη και το χαιρετισμό της Αλέκας Παπαρήγα, τους παραβρισκόμενους στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου, που ήταν πολύ μικρή για να τους χωρέσει, διασκέδασε το μουσικό συγκρότημα του Λυκείου Παλλήνης.

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος, η επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη,η υποψήφια δήμαρχος Κερατσινίου Ελένη Παπαδοπούλου,η υποψήφια δήμαρχος Νίκαιας Βέρα Νικολαϊδου και ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ Σήφης Κωτσαντής.Αναμνηστικά δώρα έδωσαν στην Αλέκα Παπαρήγα τα μέλη του Συλλόγου "Εστία της Γυναίκας" Περάματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ