Σάββατο 7 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΑΙΓΑΙΟ
Στον "αφρό" η θεωρία των "γκρίζων ζωνών"

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Στις θεωρίες περί αμφισβητούμενης κυριαρχίας νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, επανέρχεται το "Τουρκικό Ιδρυμα Ιστορίας", με έκδοση υπό τον τίτλο το "Βασικό ζήτημα στο Αιγαίο".

Η έκδοση που επιμελείται ο Αλί Κουρούμαχμουτ, αξιωματικός του τουρκικού ναυτικού, επαναλαμβάνει αυτούσια τα επιχειρήματα που είχαν αναπτυχθεί σε εγχειρίδιο των Τουρκικών Πολεμικών Ακαδημιών το Μάη του 1996.

"Τα νησιά, νησίδες, βραχονησίδες, που δεν αναφέρονται με το όνομά τους στις διεθνείς συνθήκες που αφορούν το Αιγαίο, εξακολουθούν να ανήκουν στην Τουρκία, η οποία αποτελεί συνέχεια του οθωμανικού κράτους", λέει η νέα θεωρία.

Στόχος της θεωρίας - όπως τονίζεται και στη νέα έκδοση - είναι "ένα νέο και βασικό πρόβλημα που θα επηρεάσει το συνολικό καθεστώς του Αιγαίου".

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της "θεωρίας" είναι ότι η Συνθήκη της Λωζάνης, διά της οποίας δημιουργείται το σύγχρονο τουρκικό κράτος και περιγράφονται αναλυτικά τα σύνορά του, αναφέρει ρητά ότι η Τουρκία στο Αιγαίο περιορίζεται στα νησιά, νησίδες, βραχονησίδες κτλ. που βρίσκονται σε απόσταση 3 μιλίων από τις ακτές της και τα νησιά Ιμβρος και Τένεδος.

Η νέα τουρκική θεωρία υποστηρίζει ότι αυτός ο προσδιορισμός των 3 μιλίων δε γεννά δικαιώματα για την Ελλάδα! Η Τουρκία δεν έχει παραιτηθεί από το δικαίωμα σε νησιά που είναι εκτός των 3 μιλίων, παρά μόνο από τα νησιά που ονομαστικά έχουν δοθεί στην Ελλάδα, υποστηρίζεται στην τουρκική θεωρία.

Τα νησιά από τα οποία έχει παραιτηθεί η Τουρκία είναι μόνο τα νησιά και οι νησίδες που ονομαστικά έχουν περάσει στην Ιταλία και τα νησιά που στις 13 Φλεβάρη 1914 βρίσκονταν υπό την κατοχή της Ελλάδας, αναφέρεται στη νέα θεωρία. Τα υπόλοιπα νησιά, νησίδες, βράχοι κτλ. που "μέχρι τότε ήταν υπό την οθωμανική - τουρκική κατοχή παραμένουν υπό τουρκική κυριαρχία", προστίθεται.

Το Τουρκικό Επιτελείο επιχειρεί τον τελευταίο καιρό, να σχεδιάσει ασκήσεις ή να δεσμεύσει περιοχές για ασκήσεις που θα βοηθούσαν να εφαρμοστεί εμπράκτως η νέα θεωρία. Σε μια μάλιστα περίπτωση (Γαύδος, Μάης 1996) εναντιώθηκε - βάσει της θεωρίας αυτής - στο να περιληφθεί το νησί σε άσκηση του ΝΑΤΟ.

Η τουρκική διπλωματία, παρά το ότι δείχνει να ταλαντεύεται γύρω από την ορθότητα της νέας θεωρίας, θέτει συστηματικά τον τελευταίο καιρό θέμα "γκρίζων περιοχών στο Αιγαίο", μία έκφραση που παραπέμπει ευθέως στη νέα θεωρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ