Σάββατο 7 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελπιδοφόρο μήνυμα

Κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία και τις άλλες περιοχές. Κάθε μέρα προστίθενται νέα τρακτέρ στους εθνικούς δρόμους, άρχισαν ήδη αποκλεισμοί δρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών, το καζάνι βράζει. Δεν είναι όμως μόνο τα ποσοτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι κινητοποιήσεις αυτές συσπειρώνουν μαχητικά ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις στον αποφασιστικής σημασίας αγώνα για τη διεκδίκηση λύσης στα υπερώριμα προβλήματα που δημιουργεί η κυβέρνηση και η πολιτική της. Προβλήματα που η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν έχει τη διάθεση για μια επί της ουσίας συζήτηση με τους αγρότες για τη λύση τους. Γιατί το αγροτικό ζήτημα έχει άμεση σχέση με την επιβίωση χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών.

Ομως αυτές οι αγροτικές κινητοποιήσεις παρουσιάζουν ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά που ενισχύουν την αποτελεσματικότητά τους. Το πρώτο απ' αυτά είναι το κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης που αναπτύσσεται σ' όλες τις περιοχές. Εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι επαγγελματίες, μαθητές, δε στέκονται απλά στο πλευρό των αγροτών, συστρατεύονται μαζί τους σε έναν κοινό αγώνα ενάντια στην αντιαγροτική κυβερνητική πολιτική. Η βάση αυτής της συστράτευσης βρίσκεται στην κατανόηση ότι τα προβλήματα των αγροτών, της αγροτικής οικονομίας αφορούν όλους. Το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς θα σημάνει οικονομική καταστροφή για τις αγροτικές περιοχές. Ταυτόχρονα, όμως, συνειδητοποιείται ότι η ρίζα των δεινών για τους αγρότες, είναι η ίδια και για τα δεινά των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων, είναι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και οι ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή η πολιτική ευθύνεται για τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, για την καταστροφή της αγροτικής παραγωγής, για την ανεργία, για τη μονόπλευρη λιτότητα, για τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συνέπειες που σχετίζονται μεταξύ τους αφού "αγροτιά χωρίς λεφτά σημαίνει μαγαζιά χωρίς δουλιά", αλλά και αγροτιά χωρίς χωράφια σημαίνει αύξηση των ανέργων.

Ενα άλλο ποιοτικό χαρακτηριστικό αυτών των κινητοποιήσεων είναι ότι δε στρέφονται απλώς κατά των συνεπειών από την εφαρμογή μιας πολιτικής, στρέφονται κατά της ίδιας της πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαία θέση στα αιτήματα των αγροτών έχει η αντίθεση στην αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία έχει συνυπογράψει και ακολουθεί η κυβέρνηση, αλλά και στα σχέδια που περιλαμβάνονται στην "Ατζέντα 2000", με τα οποία δίνεται η χαριστική βολή στην ελληνική αγροτική οικονομία και καταστρέφονται εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά. Οι αγρότες, με την εμπειρία που αποκόμισαν από τις προηγούμενες κινητοποιήσεις τους, γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση και στο παραμικρό από τα αιτήματά τους, χωρίς τη ρήξη με αυτή την πολιτική.

Με αυτά τα χαρακτηριστικά οι κινητοποιήσεις των αγροτών αποτελούν το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα καθώς συμβάλλουν στη δημιουργία προϋποθέσεων κοινής δράσης με άλλα λαϊκά στρώματα για την απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι αν καταφέρει να αντιμετωπίσει χωρίς απώλειες αυτή την κινητοποίηση, δε θα έχει κανένα εμπόδιο για να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των σχεδίων της, για την επιβολή των αντιαγροτικών ρυθμίσεων, για την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, για την κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, για την εξόντωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η μαχητική συμμετοχή στο κίνημα που αναπτύσσεται, δεν αποτρέπει μόνο τη χειρότερη προοπτική, το κυριότερο ενισχύει την προοπτική να ανοίξει ο δρόμος για μια καλύτερη ζωή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγώνα επιβίωσης δίνουν και φέτος οι αγρότες (2013-12-08 00:00:00.0)
Δυναμικό μπλόκο στη Νίκαια (2010-01-12 00:00:00.0)
Αυταπάτες και στάχτη στα μάτια των αγροτών (2009-09-26 00:00:00.0)
Συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτών (2009-01-31 00:00:00.0)
Με τα τρακτέρ κατά της ΚΑΠ! (2007-02-25 00:00:00.0)
Κλιμακώνει η αγροτιά (2007-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ