Σάββατο 7 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διευρύνεται το ρήγμα
  • Παρά την επιφανειακή νηνεμία εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών
  • Η Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη στη θέση του Στ. Μάνου

Στο παρασκήνιο έχει μεταφερθεί το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ της ηγεσίας της ΝΔ και των διαφόρων ομάδων, με επίκεντρο τους διαγραφέντες, καθώς εξακολουθεί να επισείεται η απειλή νέων διαγραφών σε όσους δεν κινούνται "εντός γραμμής".

Παρά την επιφανειακή νηνεμία που επανέρχεται σταδιακά στη Ρηγίλλης και την προσπάθεια που καταβάλλει η ηγεσία του κόμματος να δείξει ότι έχει "αποκατασταθεί η ομαλότητα", οι διαβουλεύσεις και οι συγκρούσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σε όλα τα επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ρήγμα που άνοιξε με τις διαγραφές όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά διευρύνεται προδικάζοντας εξελίξεις και ανακατατάξεις "στο βάθος του ορίζοντα".

Ο Κ. Καραμανλής κινείται σε δύο άξονες: Από τη μια να δείξει ότι ελέγχει απόλυτα τη νέα κατάσταση στο κόμμα και από την άλλη να πείσει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική γραμμή πλεύσης που ακολουθούσε μέχρι σήμερα και δεν πρόκειται να διολισθήσει "πιο δεξιά", αλλά θα επιμείνει στις φιλελεύθερες ιδέες.

Στο πλαίσιο αυτό, τοποθέτησε την Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη υπεύθυνη του τομέα Μορφωτικών Υποθέσεων, θέση που κατείχε ο Στ. Μάνος.Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, που παλαιότερα κατατάσσονταν στη "μητσοτακική πτέρυγα", περιλαμβάνεται στα "φιλελεύθερα", αλλά "νομοταγή" στελέχη. Ταυτόχρονα, με το διορισμό αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ φαίνεται να μην επιλέγει τη γραμμή των ριζικών αλλαγών στο ηγετικό σχήμα των τομεαρχών.

Ακόμα, ο πρόεδρος της ΝΔ απέρριψε την πρόταση του Μ. Εβερτ για σύγκληση της ΚΟ της ΝΔ, την ερχόμενη Τρίτη με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα ανακύκλωνε το κλίμα της κρίσης. Παράλληλα, θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι δε στηρίζεται στον πρώην πρόεδρο της ΝΔ και απορρίπτει τις όποιες "πρωτοβουλίες" του. Από την πλευρά του ο Μ. Εβερτ με την κίνησή του αυτή αποσκοπούσε να δείξει την αγωνία και ανησυχία για το μέλλον της παράταξης, καθώς και να εμφανιστεί ότι δεν αποτελεί "συστατικό στοιχείο" της κρίσης.

Συγκρούσεις και διαβουλεύσεις

Χτες, σημειώθηκε ένα ακόμα επεισόδιο στις διαταραγμένες, πλέον, σχέσεις Ρηγίλλης - Αραβαντινού, με αφορμή δημοσίευμα της "Αθηναϊκής", σύμφωνα με το οποίο ο Κ. Καραμανλής ζητούσε από τον Κ. Μητσοτάκη να επιστρέψει 9 δισ. δρχ. τα οποία αποτελούν και το έλλειμμα του ταμείου της ΝΔ. Το δημοσίευμα χαρακτηρίστηκε "εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο και συκοφαντικό" από το Γραφείο Τύπου του Κ. Μητσοτάκη και μετά από έντονο διάβημα του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του, Δ. Χατζηδάκη, εκδόθηκε από τη ΝΔ ανακοίνωση που "απαλλάσσει" τον πρώην πρωθυπουργό από κάθε ευθύνη για τα οικονομικά του κόμματος και διαψεύδει το δημοσίευμα. Ωστόσο, η πλευρά Μητσοτάκη διακρίνει πίσω από το δημοσίευμα προσπάθεια κύκλων της Ρηγίλλης για "χτυπήματα κάτω από τη ζώνη".

Στο "μέτωπο" των διαγραφέντων, ο Γ. Σουφλιάς επικεντρώνει τις προσπάθειές του στη συγκρότηση πανελλαδικού μηχανισμού που θα στηρίξει τις επόμενες κινήσεις του και για αυτό το σκοπό πραγματοποιεί επαφές με στελέχη από όλη τη χώρα. Επιδιώκει, επίσης, να υπάρξει ένας συντονισμός μεταξύ των έξι διαγραφέντων βουλευτών στη Βουλή και κοινές παρεμβάσεις στα τρέχοντα θέματα. Ο Στ. Μάνος, όμως κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος, επιλέγοντας να "μείνει έξω" από αυτή την κίνηση, δηλώνοντας ότι "δε βιάζεται".

Από την πλευρά της, η Ντ. Μπακογιάννη θα ανοίξει τα χαρτιά της απόψε σε κομματική εκδήλωση στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Σύμφωνα με συνεργάτες της με την ομιλία της θα προσδιορίσει "τις προϋποθέσεις της επιτυχούς πορείας της ΝΔ", κρατώντας αποστάσεις από τις διαγραφές. Αίσθηση προκάλεσε η χτεσινή τοποθέτηση του θεωρούμενου ως "καραμανλικού" βουλευτή Γ. Καλού, ο οποίος (στον "9,84") ζήτησε την αλλαγή της αντιπολιτευτικής τακτικής και της ηγετικής ομάδας της ΝΔ.

Σε συνέντευξή του στον "Επενδυτή" ο Κ. Καραμανλής δηλώνει ότι δε φοβάται την ίδρυση νέου κόμματος, γιατί "η δημιουργία κομμάτων εξυπηρετεί γενικότερες κοινωνικές ανάγκες και προσδοκίες". Στις κατηγορίες περί κηδεμονίας απαντά ότι κανείς δε θα τον εμποδίσει να οδηγήσει το κόμμα μπροστά σύμφωνα με την εντολή του Συνεδρίου, ενώ θεωρεί ως αιτία της κακοδαιμονίας της ΝΔ "τα καπετανάτα και τις προσωπικές στρατηγικές". Τέλος, στα περί επιστροφής του Αντ. Σαμαρά απαντά ότι "δεν υφίσταται τέτοιο θέμα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο παιχνίδι της δικομματικής πόλωσης (2001-05-22 00:00:00.0)
Η ήττα φέρνει στην επιφάνεια την κρίση (2000-05-11 00:00:00.0)
Πρόβλημα και η επιστροφή των διαγραφέντων (1999-02-03 00:00:00.0)
Παρασκηνιακές κινήσεις για δημοτικές (1998-04-11 00:00:00.0)
Διχασμένη "εικόνα" (1998-03-12 00:00:00.0)
Επιταχύνεται το ξεκαθάρισμα λογαριασμών (1998-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ