Σάββατο 7 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠΟΥΝΤΕΣΜΠΑΝΚ
Λίγοι οι "τυχεροί" για την πρώτη φάση του ΕΥΡΩ

ΒΟΝΝΗ.-

Μέλος του κεντρικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, της Μπούντεσμπανκ, συνηγόρησε χτες υπέρ της άποψης του Ολλανδού υπουργού των Οικονομικών - ο Γκέριτ Ζαλμ τη διατύπωσε στα μέσα Γενάρη - ότι πέντε και μόνον κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στην πρώτη φάση της κυκλοφορίας του ΕΥΡΩ.

Ο Ρέιμουτ Γιόχιμσεν,ο οποίος ανήκει στην "παράταξη" των ευρω-σκεπτικιστών, σε μία ομιλία του που εκφώνησε στη Βόννη, τόνισε ότι προέχει το να λαμβάνεται υπόψη μία μεσοπρόθεσμη εξέλιξη της αναλογίας δημόσιο έλλειμμα - ακαθάριστο εθνικό προϊόν, και όχι αυτή καθεαυτή η "στατική" αρχική αναλογία του 3%, όπως επιτάσσεται από την αναθεωρημένη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Στα δεδομένα που τίθενται σε δημόσια συζήτηση, δε λαμβάνονται πράγματι καθόλου υπόψη οι έννοιες της σταθερότητας και της διάρκειας, πρόσθεσε ο Ρ. Γιόχιμσεν.

Από την πλευρά του, ο Γκ. Ζαλμ είχε στα μέσα Γενάρη υποστηρίξει ότι μόνον η χώρα του, το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Φιλανδία και η Ιρλανδία θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στην πρώτη φάση κυκλοφορίας του ΕΥΡΩ.

Ο Ρ. Γιόχιμσεν καταλήγοντας σάρκασε για την ίδια του τη χώρα, δηλώνοντας: "Οπως βλέπουμε, από τον κατάλογο έλειπε η Γερμανία... Το παιδί - θαύμα από την άποψη της οικονομίας μετεξελίχθηκε σε ένα προβληματικό παιδί, το οποίο τώρα αντιγράφει, μόνον, τις δημιουργικές μεθόδους των άλλων για τα λογιστικά" και τα υπόλοιπα οικονομικά ζητήματα. Στη συνέχεια πρόσθεσε: "Οταν ο δάσκαλος δεν παίρνει ο ίδιος στα σοβαρά την άσκηση που προτείνει, πώς να κάνουν διαφορετικά οι μαθητές; Πρόκειται, λοιπόν, για μία δυσοίωνη κατάσταση για το ΕΥΡΩ το ίδιο".

Ο ίδιος επισήμανε ότι ο πληθωρισμός στον οικονομικό χώρο της ΕΕ κινείται σε ρυθμούς πρωτόγνωρα χαμηλούς, κάτι που επιτρέπει τη σύγκλιση προς τα κάτω των ευρωπαϊκών επιτοκίων και στις κεφαλαιαγορές να ελπίζουν ότι ένας μεγάλος αριθμός κρατών της ΕΕ θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στην πρώτη φάση κυκλοφορίας του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

"Ομως προσωπικά δεν πιστεύω ότι οι κεφαλαιαγορές μπορούν να παίξουν το ρόλο ενός αλάνθαστου διαιτητή, αναφορικά με τις ευρωπαϊκές οικονομικές πολιτικές", είπε και πρόσθεσε: "Παραδείγματος χάρη θυμηθείτε τις υπερεκτιμήσεις και τα λάθη κρίσεως, στα οποία υπέπεσαν οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές την τριετία 1992 - 1993, η μεξικάνικη το 1994 και στις μέρες μας οι κεφαλαιαγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ