Τρίτη 12 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙOI ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Δυναμικό μπλόκο στη Νίκαια

Σε αγωνιστικό αναβρασμό οι αγρότες προετοιμάζουν τις κινητοποιήσεις τους

Να στήσουν μαζικό και δυναμικό μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας, τη Δευτέρα 18 Γενάρη, είναι αποφασισμένοι οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας, που βγαίνουν στους δρόμους στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης, που συντονίζει η ΠΑΣΥ. Στη σύσκεψη εκπροσώπων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο συζητήθηκαν και πάρθηκαν αποφάσεις για την καλύτερη προετοιμασία της πανθεσσαλικής κινητοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, όλες τις μέρες μέχρι τις 18 Γενάρη, θα πραγματοποιούνται συσκέψεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά και τις επαρχίες της περιοχής με στόχο να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατό μαζικότερη παρουσία των μικρομεσαίων αγροτών στην κινητοποίηση.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας σημείωσε ότι παρά τις υποσχέσεις από όλες τις κυβερνήσεις ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) θα έδινε λύσεις και προοπτική στη μικρομεσαία αγροτιά, ο αγροτικός κόσμος διαπιστώνει ότι αυτή η πολιτική οδήγησε:

  • Στην εγκατάλειψη χιλιάδων στρεμμάτων παραγωγικής γης.
  • Στη δραστική μείωση δυναμικών καλλιεργειών, όπως το βαμβάκι και τα τεύτλα και την εξαφάνιση άλλων, όπως ο καπνός, καθώς και του όγκου της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής.
  • Στη συρρίκνωση των τιμών παραγωγού και του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Στο ξεκλήρισμα εκατοντάδων χιλιάδων φτωχομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών.

Η ΚΑΠ - επισήμανε - με τη νέα αναθεώρηση που θα ισχύσει από το 2010 αφαιρεί εισόδημα, αφού αυξάνει τις παρακρατήσεις του «τσεκ», πετάει έξω από την επιδότηση τους πολύ φτωχούς που παίρνουν μέχρι 400 ευρώ και έχουν έως 4 στρέμματα δικαιώματα, μειώνει κατά 50% την επιδότηση στους καπνοπαραγωγούς και θα αποσυνδέσει πλήρως την παραγωγή από την επιδότηση.

Οι προοπτικές, δε, μετά το 2013, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕ, θα είναι τραγικές για τους μικρούς και για τμήματα των μεσαίων αγροτών.

Αποδείχτηκε, με τον πλέον καθαρό τρόπο ότι η ΚΑΠ και η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων είναι καταστροφική για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Αποδείχθηκε ότι αυτός ο δρόμος ανάπτυξης εξυπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων στη βιομηχανοποίηση των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων και την παραγωγή και διακίνηση των μέσων και εφοδίων παραγωγής.

Και τόνισε: Αγωνιζόμαστε για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, κοινωνικές και πολιτικές, για άλλο δρόμο ανάπτυξης σε φιλοαγροτική - φιλολαϊκή κατεύθυνση, με κεντρικό σχεδιασμό, που θα στηρίζεται στον κάθετο κρατικοποιημένο τομέα, σε μέσα παραγωγής π.χ. λιπάσματα. Μηχανήματα και προϊόντα συνδεδεμένα με τις ανάγκες της αγροτικής βιομηχανίας της χώρας μας, θα στηρίζεται η αγροτική οικονομία στον παραγωγικό συνεταιρισμό εθελοντικά με αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας με ποιοτικά και φτηνά προϊόντα και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Τα αιτήματα

Με τον αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες διεκδικούν:

  • Την άμεση καταβολή όλων των επιδοτήσεων και να μη χαρακτηρίζονται μη αγρότες όσοι αγρότες δουλεύουν στο μεροκάματο ή είναι αυτοαπασχολούμενοι μικροεπαγγελματίες και συνταξιούχοι του ΟΓΑ.
  • Αναπλήρωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών στα πρώτα 250 στρέμματα ιδιόκτητα και 300 νοικιασμένα στο βαμβάκι.
  • Προστασία των ντόπιων προϊόντων από τις εισαγωγές.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και ταυτόχρονα προστασία της ντόπιας παραγωγής 0,60 στο βαμβάκι, 0,40 στο σκληρό σιτάρι, 0,28 στο μαλακό, το κριθάρι, το καλαμπόκι, 1,40 στο πρόβειο γάλα.
  • Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο, την κατάργηση του ΦΠΑ και έως ότου γίνει αυτό η επιστροφή να δίνεται στο σύνολο της είσπραξης του προϊόντος (εμπορική τιμή και επιδότηση) επιδότηση των μέσων παραγωγής (φυτοφάρμακα, σπόροι, μηχανήματα, ανταλλακτικά), επιδότηση των ζωοτροφών όταν ξεπερνούν τα 15 λεπτά το κιλό.
  • Αναπροσαρμογή των επιδοτήσεων σύμφωνα με τον πληθωρισμό. Να συνδεθούν οι επιδοτήσεις στην κτηνοτροφία και γεωργία με την παραγωγή των προϊόντων.
  • Να συνεχιστούν τα έργα εκτροπής του Αχελώου και τα αρδευτικά.
  • Να παγώσουν για τρία χρόνια τα χρέη στην ΑΤΕ και δεκαετή ρύθμιση χωρίς τόκους ποινής.
  • Επιστροφή των χαρατσιών του ΟΣΔΕ σε όσους εργατοεργάτες αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους χαρακτήρισαν μη αγρότες.
  • Τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για πλήρη κάλυψη των ζημιών στην παραγωγή στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και στις εγκαταστάσεις στο 100%.
  • Να διπλασιαστεί η προνοιακή αγροτική σύνταξη και να μειωθούν τα χρόνια συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.

Αναφερόμενος ο Β. Μπούτας στα άλλα μπλόκα που προανήγγειλαν ότι θα γίνουν αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, υπογράμμισε ότι πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα ώστε να μην ξεστρατίσει ο αγώνας από τα πλαίσια τα οποία έχουμε αποφασίσει.

Αγωνιστική προετοιμασία

Για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα, στο Νομό Λάρισας η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων συγκαλεί επαρχιακές συσκέψεις σήμερα στην Ελασσόνα, στις 7 μ.μ στην Τσαριτσάνη και αύριο στα Φάρσαλα, στις 5 μ.μ στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Ενιππέα και στην Αγιά, στις 7 μ.μ στην «Κιβωτό». Αύριο Τετάρτη, οι σταφυλοπαραγωγοί του Τυρνάβου θα βγουν με τα τρακτέρ τους στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με άμεσο αίτημα την καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τις βροχοπτώσεις και άλλες αντίξοες καιρικές συνθήκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ