Τρίτη 12 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
«Πέταξε» στο 2,6%!

Εντείνονται οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα λαϊκά στρώματα

Ενώ η ελληνική οικονομία συνεχίζει να κινείται στην τροχιά της οικονομικής κρίσης, με τη βιομηχανική παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις και την οικοδομική δραστηριότητα να παρουσιάζουν κάμψη που μετράται σε διψήφια ποσοστά, ο πληθωρισμός άρχισε να ανακάμπτει. Με την οικονομική δραστηριότητα να βουλιάζει στην κρίση, τα λαϊκά εισοδήματα να συρρικνώνονται, την ανεργία να τραβάει στα ύψη και τις τιμές των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών, αντί να μειώνονται, λόγω περιορισμού της ζήτησης, να αυξάνονται, δημιουργείται ένα ακόμα εκρηκτικό μείγμα για τη θέση των εργαζομένων και την προσπάθειά τους να τα βγάλουν πέρα. Η αιτία του φαινομένου βρίσκεται φυσικά στην κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων, τα οποία, ακόμα και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, συνεχίζουν να κερδοφορούν αυξάνοντας τις τιμές στα είδη και τα εμπορεύματα της αγοράς. Τις συνέπειες από την εκδήλωση οικονομικής κρίσης - πληθωρισμού, θα τις επωμισθούν και πάλι οι εργαζόμενοι, μέσω της αύξησης της ανεργίας, αλλά και με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. Αν στους παράγοντες αυτούς προσθέσουμε και την κυβερνητική επέλαση που εκδηλώνεται τις μέρες αυτές, με πρόσχημα τη μείωση των ελλειμμάτων, το τοπίο μοιάζει εφιαλτικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθωρισμός, μετρούμενος σε ετήσια βάση, «έκλεισε» το Δεκέμβρη του 2009 στο 2,6%, έναντι αύξησης 2% το 2008. Ενδεικτικό είναι ότι ειδικά το Δεκέμβρη, συγκριτικά με το Νοέμβρη, ο πληθωρισμός σημείωσε αύξηση 0,2%, έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Η αύξηση αυτή κατά 7 δέκατα της μονάδας αποδίδεται σε μεγάλες ανατιμήσεις στις Μεταφορές (τα τέλη κυκλοφορίας - διόδια αυξήθηκαν κατά 27,7%!), στις υπηρεσίες Υγείας και στις ξενοδοχειακές υπηρεσίες.

Από τη μέτρηση των μέσων επιπέδων (Γενάρης 09 - Δεκέμβρης 09 προς Γενάρη 08 - Δεκέμβρη 08), προκύπτει αύξηση 1,2%, έναντι αύξησης 4,2% που είχε σημειωθεί κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Σε ετήσια βάση (Δεκέμβρης 09 - Δεκέμβρης 08), ανατιμήσεις - «φωτιά» σημειώθηκαν στις υπηρεσίες αυτοκινήτου, στα εισιτήρια των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών κλπ.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν σε:

  • Τέλη κυκλοφορίας - διόδια 28,3%
  • Ταξί 26,5%
  • Υπεραστικά τρένα 36,6%
  • Αστικές συγκοινωνίες 7%
  • Υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 7,4%
  • Ασφάλιστρα μεταφορών 10,9%
  • Τσιγάρα 6,7%
  • Πετρέλαιο θέρμανσης 10,6%
  • Βενζίνη 25,6%
  • Νοσοκομειακή περίθαλψη 6,6%
  • Ιατρικές - οδοντιατρικές υπηρεσίες 3,1%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ