Σάββατο 3 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΤΑ «ΝΕΜΕΣΙΣ»
Συζήτηση ερήμην της Μαργαρίτας

Εκδικάστηκαν χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας οι δύο αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, που κατέθεσε η ΜαργαρίταΠαπανδρέου - Τσαντ εναντίον της δημοσιογράφου, βουλευτή του ΚΚΕ και εκδότριας του περιοδικού «ΝΕΜΕΣΙΣ» ΛιάναςΚανέλλη, για τη γνωστή υπόθεση δημοσίευσης επιστολών της προς το γιο της υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στα τεύχη Δεκέμβρη 2000 και Γενάρη 2001. Η ενάγουσα απουσίαζε από τη δίκη, παρών όμως ήταν ο δεύτερος γιος της Νίκος, ο οποίος ήθελε μάλιστα να καταθέσει και ως μάρτυρας, αλλά το δικαστήριο δεν του το επέτρεψε γιατί υπήρχε ήδη μία μάρτυρας για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς της μητέρας του.

Η μάρτυρας αυτή ήταν η ΕλληΣυρμοπούλου, αντιδήμαρχος Χαλανδρίου, φίλη της Μ. Παπανδρέου. «Είμαστε - είπε - μαζί με τη Μαργαρίτα από το 1976, που ξεκινήσαμε την ίδρυση του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα» (σ.σ. Προφανώς, εννοούσε την ίδρυση της οργάνωσης γυναικών του ΠΑΣΟΚ, την ΕΓΕ, γιατί γυναικείες οργανώσεις υπήρχαν πολλές, με μαζικότερη την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και, εν πάση περιπτώσει, το γυναικείο κίνημα δεν ιδρύεται). «Θεωρώ - συνέχισε - ότι με αυτή την κίνηση προσπάθησαν οι καθ' ων να ξεφτιλίσουν την κ. Παπανδρέου. Ηταν μια προσπάθεια δημιουργίας ψεύτικης εικόνας γι' αυτήν. Οι επιστολές είναι ανυπόστατες (!), ψευδείς (!) και διαστρεβλωμένες (!). Οταν ανήκεις σε μια οικογένεια, όπως αυτή των Παπανδρέου, είναι φυσικό να μιλάς και να κάνεις πολιτικές σκέψεις. Νομίζω ότι πρόκειται για προϊόντα υποκλοπής. Μέσα από τις επιστολές η κ. Παπανδρέου φέρεται ως σκοτεινό κέντρο αποφάσεων, όταν όλος ο κόσμος ξέρει ότι ποτέ δε ζήτησε κυβερνητικό θώκο (!). Από τη στιγμή που βρέθηκε διαζευγμένη δεν είχε ιατρική κάλυψη (!), δεν είχε πόρους (!)... Δεν επιτρέπεται να ταυτίζει η κ. Κανέλλη την οικογένεια Παπανδρέου με οικογένειες της ιταλικής μαφίας» (!...).

Η μάρτυρας ρωτήθηκε από το συνήγορο της Λ. Κανέλλη, ΤάκηΠαππά, αν θεωρεί ψευδές το περιεχόμενο των επιστολών. Επανέλαβε «ψευδές και διαστρεβλωμένο».

Ακολούθως κατέθεσε η ΛιάναΚανέλλη, υπερασπιζόμενη η ίδια ως μάρτυρας τον εαυτό της. «Πρόθεσή μου - τόνισε - δεν ήταν να ξεκινήσω ένα γυναικοκαυγά. Δε θέλω να εξοντώσω κανένα. Δε θα με ενδιέφερε αν οι επιστολές ήταν συνταγές για κουλουράκια. Αφορούσαν, όμως, εθνικά και πολιτικά ζητήματα. Εξεπλάγην από τις πολιτικές παρεμβάσεις της κ. Παπανδρέου. Οταν μια μητέρα λέει στο γιο της υπουργό Εξωτερικών ότι "δεν μπορείς να αποφασίσεις μόνος σου", τότε ως πολίτης έχω πρόβλημα. Το πρόσωπο του Ανδρέα Παπανδρέου το έχω τιμήσει επί 27 ολόκληρα χρόνια. Δεν έχω γράψει κάτι γι' αυτόν, ούτε την εποχή του Ειδικού Δικαστηρίου».

Σε ερώτηση της συνηγόρου της Μ. Παπανδρέου, ΕλληςΡούσσου, «τι θέλατε να αποδείξετε με τη δημοσίευση;», η Λ. Κανέλλη απάντησε: «Οτι η Μ. Παπανδρέου έχει σχέση με τον αμερικανικό παράγοντα, εξαιτίας του οποίου μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας και αλλού».

Το δικαστήριο ζήτησε από τα δύο μέρη να υποβάλουν τις προτάσεις τους ως την προσεχή Τετάρτη και επιφυλάχτηκε για την απόφαση. Για την υπόθεση των επιστολών εκκρεμεί και αγωγή της Μ. Παπανδρέου, με την οποία ζητά από τη Λ. Κανέλλη το υπέρογκο ποσό των 2 δισ. δρχ. για «προσβολή προσωπικότητας». Η αγωγή αναμένεται να συζητηθεί στις 14 Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ