Σάββατο 3 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ
«Αγγελιοφόρος» του ΝΑΤΟ στη Β. Αφρική

Στα πλαίσια της προώθησης της πολικής του ΝΑΤΟ για ανάπτυξη των στρατιωτικών σχέσεων με της χώρες της βόρειας Αφρικής και της νοτιοανατολικής Μεσογείου, σε μια κατεύθυνση για να μπουν οι χώρες αυτές υπό τη ΝΑΤΟική ομπρέλα, ο Α. Τσοχατζόπουλος ολοκλήρωσε χτες το διήμερο ταξίδι του στην πρωτεύουσα της Τυνησίας και σήμερα αρχίζει διήμερα επίσκεψη στη Συρία. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στην Τύνιδα ο υπουργός Αμυνας, επικαλέστηκε τη μεσογειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ωστόσο υπέγραψε συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με τον Τυνήσιο ομόλογό του που παραπέμπουν σε συμφωνίες τύπου PFP (Συνεταιρισμός για την Ειρήνη) που είναι ο προθάλαμος του ΝΑΤΟ για τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Οι συμφωνίες αυτές στρατιωτικής συνεργασίας αφορούν την ασφάλεια των πληροφοριών, ένα πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας για τη διοικητική μέριμνα, συνεργασία μεταξύ των υδρογραφικών υπηρεσιών, καθώς επίσης και ένα πρόγραμμα συνεργασίας για τους εξοπλισμούς μεταξύ των δύο χωρών. «Οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας που υπογράψαμε, είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων για το Ναυτικό, τη συμμετοχή στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αποστολών Ειρηνευτικού Τύπου που υπάρχει στο Κιλκίς».

Βέβαια αυτές οι συμφωνίες είναι καθαρά ΝΑΤΟικού χαρακτήρα. Εξάλλου και οι όροι που χρησιμοποιεί ο υπουργός Αμυνας για να τις περιγράψει ανήκουν καθαρά στο λεξιλόγιο της «νέας τάξης», όπως τα περί «δύναμης ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή». Για να προσθέσει: «Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας εντοπίζει, επομένως, τη δική του ανάπτυξη της αμυντικής διπλωματίας ως ένα μέσο υποστήριξης και συμβολής στην παγκόσμια, στην Ευρωπαϊκή, στην περιφερειακή και στην τοπική ασφάλεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ