Τρίτη 6 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ
Το ΒΕΑ για την τοκογλυφία των τραπεζών

Πάνω από 570.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας του αβάσταχτου βάρους του τραπεζικού δανεισμού και του εκτοκισμού των τόκων, ενώ η τοκογλυφική πρακτική αφορά άμεσα ή έμμεσα πάνω από 2,5 εκατ. Ελληνες. Τα παραπάνω προέκυψαν από την ημερίδα που διοργάνωσε χτες το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΒΕΑ) με θέμα τις «καταχρηστικές χρεώσεις των τραπεζών και άλλων κρατικών φορέων».

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας τονίστηκε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα προστασίας των δανειοληπτών από την τοκογλυφική πρακτική των τραπεζών. Ο πρόεδρος του ΒΕΑ Γ. Κυριόπουλος, αναφερόμενος στις επιβαρύνσεις υπέρ ασφαλιστικών ταμείων, είπε ότι στα ταμεία για οφειλή ενός έτους η επιβάρυνση ξεπερνά οκτώ φορές τον πληθωρισμό, επτά φορές το επιτόκιο εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας και δύο φορές περίπου τα υψηλότερα επιτόκια της αγοράς, που είναι αυτά για τις πιστωτικές κάρτες.

Από την Αττική Ενωση Προστασίας Πολιτών Καταναλωτών Δανειοληπτών, ο νομικός σύμβουλος της Ενωσης παρουσίασε πρόταση νόμου με κύρια σημεία τα εξής:

  • Αναστολή όλων των πλειστηριασμών για 24 μήνες.
  • Διαγραφή όλων των τόκων εξ ανατοκισμού, δηλαδή, τα πανωτόκια, από όλες τις συμβάσεις.
  • Η οφειλή μπορεί να φτάσει κατ' ανώτατο όριο το τριπλάσιο της αρχικής οφειλής.
  • Διαγραφή όλων των οφειλών πάνω από το τριπλάσιο της αρχικής οφειλής.
  • Μέχρι το τριπλάσιο της αρχικής οφειλής, εάν εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα τέτοιο υπόλοιπο, θα εξοφλείται με δόσεις.
  • Δίνεται και άλλη δυνατότητα στους δανειολήπτες να εξοφλούν την υπάρχουσα οφειλή, με έκπτωση 30% ή διακανονισμό όλης της οφειλής με δόσεις 12-60 μηνών.
  • Ο ανατοκισμός θα γίνεται μόνο κατά τις διατάξεις του αστικού κώδικα.
  • Ακυρώνονται όλοι οι πλειστηριασμοί μέσω των οποίων έχουν πάρει ακίνητα οι τράπεζες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ