Τετάρτη 4 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Επίσκεψη Μεντβέντεφ στις Κουρίλες Νήσους

MOΣΧΑ - ΤΟΚΙΟ.--

Στη νήσο Κουνασίρ του νησιωτικού συμπλέγματος των Κουρίλων Νήσων μετέβη χτες το μεσημέρι ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ για δεύτερη φορά από το Νοέμβριο του 2010, αυτή τη φορά με το αξίωμα του πρωθυπουργού της Ρωσίας, προκαλώντας τις νέες αρνητικές αντιδράσεις του Τόκιου που αποκαλεί τις νήσους «Βόρεια Εδάφη» και διεκδικεί τις τέσσερις νοτιότερες ως δικά της εδάφη.

Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Κοϊτσίρο Γκέμπα κάλεσε τον πρέσβη της Ρωσίας στο Τόκιο και του επέδωσε νότα διαμαρτυρίας για το ταξίδι του Ρώσου πρωθυπουργού στο Κουνασίρ. Ο Ρώσος διπλωμάτης από την πλευρά του εξήγησε γιατί είναι απολύτως νόμιμες οι επισκέψεις των Ρώσων ηγετών στις νήσους, επισημαίνοντας εντούτοις ότι η Μόσχα επιδιώκει την ανάπτυξη καλών σχέσεων με το Τόκιο...

Ας σημειωθεί πάντως, πως η επίσκεψη του Μεντβέντεφ πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις βδομάδες μετά τη συμφωνία ανάμεσα στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοσιχίκο Νόντα και το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, να ξεκινήσουν εκ νέου οι διμερείς συνομιλίες με στόχο την επίλυση της διαμάχης, που κρατάει δεκαετίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ