Τετάρτη 4 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σταθερά υψηλοί οι διπλωματικοί τόνοι

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

«Επιτακτική» χαρακτήρισε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου την άμεση και ολική κατάπαυση του πυρός στη Συρία, όπου, αντίθετα, φαίνεται ότι οι συγκρούσεις κλιμακώνονται και επεκτείνονται με ταχύτατο ρυθμό. Ο Κόφι Ανάν, διά του εκπροσώπου του, επέμεινε ότι το σχέδιο που εγκρίθηκε στη σύνοδο της Γενεύης το Σάββατο και προβλέπει σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα ηγηθεί της διαδικασίας πολιτικής μετάβασης είναι εφικτό και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η έξοδος από την κρίση «θα είναι μακρά και με μεγάλους κραδασμούς».

Ο Ανάν εκτίμησε, επίσης, ότι Ρωσία και Κίνα αρχίζουν να επανεκτιμούν τη στάση τους χωρίς να επεκταθεί. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Λαβρόφ, πάντως, δήλωνε, χτες, στο πρακτορείο «Ιντερφάξ» ότι ορισμένες δυτικές χώρες έχουν, ήδη, αρχίσει να ερμηνεύουν κατά το δοκούν την απόφαση της Γενεύης και να διατυπώνουν δικές τους αρχές μετάβασης υποσκάπτοντας και τις προοπτικές της.

Αν και δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία, είναι προφανές ότι αναφερόταν σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία που δηλώνουν ότι ο Ασαντ δεν έχει καμία θέση στη διαδικασία μετάβασης. Ο Λαβρόφ κατέστησε, επίσης, σαφές ότι η Ρωσία δε θα συμμετάσχει στη σύνοδο των «Φίλων της Συρίας» στο Παρίσι την Παρασκευή, γιατί «πρόκειται για μια ομάδα που στηρίζει μόνο τη μία πλευρά και είχε εξαρχής στόχο να κλιμακώσει την ένταση και όχι να δώσει διπλωματική δίκαιη λύση». Αντίθετα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε συναντήσεις με οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης που δεν κατονόμασε.

Οι περισσότερες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης συνεχίζουν τη σύνοδό τους στο Κάιρο, επιδιώκοντας να καταλήξουν σε ένα «κοινό σχέδιο δράσης για την πολιτική μετάβαση που προτείνει και το σχέδιο Ανάν». Εντούτοις, χτες, αποχώρησε η Επιτροπή Γενικής Επανάστασης, δηλώνοντας ότι συντονίζεται με τους ενόπλους του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και θεωρεί, επίσης, τη σύνοδο προσπάθεια «πολιτικής εκμετάλλευσης του αγώνα του συριακού λαού και πρόσδεσής του σε ρωσικά και κινεζικά σχέδια».

Στο μεταξύ, εντός Συρίας οι συγκρούσεις είναι σκληρότατες σε Ντάιρ αλ Τζουρ, Ντεράα, στα ορεινά πέριξ της Λαττάκειας όπου χρησιμοποιούνται ελικόπτερα και στη Χομς, όπου ανθρωπιστικές οργανώσεις μιλούν για μαζική έξοδο αμάχων εν μέσω πυρών, ενώ γενικά αναφέρουν δεκάδες νεκρούς. Οργανώσεις της αντιπολίτευσης έσπευδαν να δώσουν δίκιο στην έκθεση της Human Rights Watch που επικαλείται επιτόπια έρευνα και μιλά για 27 κέντρα βασανιστηρίων αντιφρονούντων, ενώ η Δαμασκός δε σχολίασε. Αντίθετα, ο Πρόεδρος Ασαντ, σε συνέντευξή του στην τουρκική «Τζουμχουριέτ», δήλωνε ότι θα προτιμούσε να μην έχει καταρριφθεί το τουρκικό μαχητικό, πριν από λίγες μέρες, επαναλάμβανε ότι βρισκόταν εντός συριακού εναέριου χώρου χωρίς να δώσει στοιχεία και τόνιζε ότι «θα κάνει τα πάντα για να μην υπάρξει σύρραξη με την Τουρκία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ