Τετάρτη 4 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Δηλώσεις, προκλήσεις και στρατιωτικά γυμνάσια

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Το εμπάργκο στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου «είναι οι σκληρότερες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ στη χώρα», παραδέχτηκε, χτες, ο Ιρανός Πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Είπε ότι το εμπάργκο επηρεάζει σημαντικά την ιρανική οικονομία αλλά κάλεσε τον ιρανικό λαό να μην το «βάλει κάτω», ενώ εκτίμησε ότι η παρούσα δυσκολία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία για «ν' αλλάξει ο προσανατολισμός των εσόδων του Ιράν και να μη βασίζονται τόσο πολύ μόνο στα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες».

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι τριήμερες ασκήσεις των «Φρουρών της Επανάστασης» στην έρημο με εκτοξεύσεις πυραύλων και μεγάλου βεληνεκούς, που μπορούν να πλήξουν και το Ισραήλ. Η κίνηση αυτή γίνεται ενώ αρχίζουν στην Κωνσταντινούπολη οι συνομιλίες σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων μεταξύ Ιράν και ομάδας των «6» για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Το πολεμικό κλίμα εντείνει και η συγκέντρωση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο, που, όπως υποστηρίζει χτεσινό δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς», συμπεριλαμβάνει όλων των ειδών τα πλοία αλλά και υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ελεύθερη δίοδος από τα στενά του Ορμούζ αλλά και ένα ταχύτατο «πλήγμα» εντός Ιράν αν χρειαστεί.

Η ισραηλινή ηγεσία, από την πλευρά της, επιμένει να ρίχνει «λάδι στη φωτιά» με τον πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, να υποστηρίζει, χτες, χωρίς κανένα στοιχείο, ότι οι δύο Ιρανοί που συνελήφθησαν, πριν από λίγες μέρες στην Κένυα, με εκρηκτικά σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν επίθεση κατά εβραϊκών και ισραηλινών στόχων. Υπενθυμίζεται ότι και το Νοέμβρη του 2002 στη Μομπάσα της Κένυας είχε γίνει βομβιστική επίθεση κατά ξενοδοχείου ισραηλινών συμφερόντων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρκετοί Ισραηλινοί υπήκοοι και να τραυματιστούν πολλοί άλλοι. Τότε η επίθεση είχε αποδοθεί στην ισλαμιστική «Αλ Κάιντα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ