Τετάρτη 4 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Εξετάζει το δρόμο προς τον ΠΟΕ

Εντονη είναι η πολιτική αντιπαράθεση για το μέλλον της ρωσικής οικονομίας, εξαιτίας της προσεχούς ένταξης της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας ξεκίνησε, χτες, Τρίτη 3 Ιούλη, την εξέταση της προσφυγής, που κατέθεσαν 131 βουλευτές (90 του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας - ΚΚΡΟ και 41 της «Δίκαιης Ρωσίας» - ΔΡ), οι οποίοι ζητούν από την ανώτατη δικαστική αρχή της Ρωσίας να αναγνωρίσει τον αντισυνταγματικό χαρακτήρα της ενταξιακής συμφωνίας της χώρας τους με τον ΠΟΕ. Σύμφωνα με τα δύο κόμματα η ένταξη στον ΠΟΕ θα συρρικνώσει την παραγωγική βάση της Ρωσίας, θα εμποδίσει τον εκσυγχρονισμό της και θα πλήξει τα εργατικά δικαιώματα. Επιπλέον, θεωρούν πως διάφορα άρθρα της συμφωνίας είναι αντισυνταγματικά, ενώ θεωρούν αντισυνταγματική και τη διαδικασία κατάρτισης της συμφωνίας, στην οποία δεν προβλέφθηκε διαβούλευση με τις περιοχές και αυτόνομες δημοκρατίες, που ανήκουν στη σύνθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αν και το κυβερνών κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας» διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη ρωσική Βουλή, τα δύο κόμματα που προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο πέτυχαν την αναβολή της επικύρωσης της ενταξιακής συμφωνίας από την Κρατική Δούμα, που είχε οριστεί για τις 4 Ιούλη. Ετσι, η Κρατική Δούμα θα συνεδριάσει με το θέμα αυτό στις 10 Ιούλη, μιας κι αναμένεται το Συνταγματικό Δικαστήριο να εκδώσει την απόφασή του σε χρόνο - ρεκόρ, μέχρι τις 9 Ιούλη.

Η Ρωσία αυτή τη στιγμή είναι η μόνη μεγάλη καπιταλιστική οικονομία του G20 που δεν είναι μέλος του ΠΟΕ. Με την ένταξη στον ΠΟΕ αναμένεται να πληγούν ξεχωριστά τμήματα του ρωσικού κεφαλαίου, ωστόσο, στο σύνολό της η ρωσική αστική τάξη επιδιώκει να αποκτήσει ένα ακόμη «εργαλείο» για την αναβάθμιση της θέσης της στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, για τη διαμόρφωση «συμμαχιών» στα πλαίσια του ΠΟΕ, αλλά και άλλων διεθνών οικονομικών οργανισμών, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με στόχο την εξασφάλιση νέων υπερκερδών.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ