Παρασκευή 6 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Δεσμεύεται για περισσότερη λιτότητα και μέτρα

Πλασάρει προκλητικά σαν φιλολαϊκή πρόταση την παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2017!

Σαφέστατες δεσμεύσεις απέναντι στην εγχώρια πλουτοκρατία και στα ευρωενωσιακά κέντρα για την εφαρμογή των προσυμφωνημένων σκληρών μέτρων της δανειακής σύμβασης, ανέλαβε εκ νέου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος, προτείνοντας ταυτόχρονα στα πλαίσια της αναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα, την παράταση της «δημοσιονομικής προσαρμογής» και των μνημονίων μέχρι το 2017.

Σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο Ε. Βενιζέλος παρουσίασε τη στρατηγική της συγκυβέρνησης «για την αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης». Εκφράζοντας τους βάρβαρους σχεδιασμούς της νέας τρικομματικής συμμαχίας, ζήτησε «νέα συμφωνία» της κυβέρνησης με την τρόικα «σε ένα ρεαλιστικό επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής» και «παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής ως το 2017».

Δηλαδή, τη διασπορά των σκληρών μέτρων λιτότητας σε μεγαλύτερο χρόνο, με στόχο να καμφθούν οι λαϊκές αντιδράσεις και να κερδίσει χρόνο η συγκυβέρνηση.

Ως «αντίβαρο» για την παράταση της πολιτικής λιτότητας, ο Ε. Βενιζέλος πρόταξε την αποφασιστικότητα και «ετοιμότητα» των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για «θαρραλέα και γρήγορη προώθηση όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, όλων των διαρθρωτικών αλλαγών που συνδέονται με το κράτος, με το εθνικό παραγωγικό μοντέλο, με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, με τη δημιουργία του αναγκαίου φιλοεπενδυτικού κλίματος και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης». Με άλλα λόγια την εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που θα οδηγήσουν:

α) Σε νέα ακόμα μεγαλύτερη «εσωτερική υποτίμηση» μέσω της παραπέρα μείωσης του μέσου μισθού, αλλά και της κατακρεούργησης των εργασιακών δικαιωμάτων.

β) Σε παραπέρα καρατόμηση συντάξεων και κοινωνικών παροχών, στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής και των προγραμμάτων λιτότητας που εφαρμόζονται σε ολόκληρη την ΕΕ.

γ) Στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, με στόχο να εξασφαλιστεί νέος «ζωτικός» κερδοφόρος χώρος για τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Την ίδια ώρα που παρουσίαζε τις φιλομονοπωλιακές πολιτικές της συγκυβέρνησης, ο Ε. Βενιζέλος όρθωνε και τις δήθεν «κόκκινες γραμμές» που θα προβάλλει στις «διαπραγματεύσεις» με την τρόικα. Εκτίμησε ότι «η αποχώρηση 15.000 υπαλλήλων δεν έχει νόημα χωρίς να προηγηθεί αξιολόγηση του προσωπικού», σπεύδοντας ταυτόχρονα να καθησυχάσει τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών για την τήρηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης ότι θα μειώσει τους δημόσιους υπαλλήλους κατά 150.000 μέχρι το 2015, μέσω ελαχιστοποίησης των προσλήψεων.

Επίσης, επανέφερε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, «τα 50 δισεκατομμύρια της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών να μην εγγραφούν στο ελληνικό δημόσιο χρέος, αλλά να διατηρηθούν στο χαρτοφυλάκιο του EFSF».

Στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξέλεξαν γραμματέα της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας τον Γ. Μανιάτη. Σήμερα, στη διάρκεια της συνδιάσκεψης για την «ανασύσταση» του ΠΑΣΟΚ, ο Ε. Βενιζέλος αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις του για την «αναπαλαίωση» της σοσιαλδημοκρατίας. Στη συνδιάσκεψη θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ και των Οικολόγων Πράσινων, ενώ όπως έγινε γνωστό δεν θα παραστεί ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επικαλέστηκε τη συμμετοχή του σε συνέδριο στη Ρόδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ