Τρίτη 10 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙCAP
Αυξάνεται η κατανάλωση εισαγόμενου κρέατος...

...σε βάρος της εγχώριας παραγωγής

Ανεπαίσθητες διακυμάνσεις παρουσίασε από το 1986 μέχρι και το 2010 τόσο η κατανάλωση όσο και η παραγωγή κρέατος στη χώρα, ωστόσο σημαντική αύξηση εμφανίζουν οι εισαγωγές, ενώ μειώνεται το μερίδιο της εγχώριας παραγωγής στη συνολική κατανάλωση. Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα της κλαδικής μελέτης της ICAP που αφορά τις εξελίξεις στον κλάδο του κρέατος την τελευταία 25ετία, μέρος της οποίας δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Βασικό χαρακτηριστικό της εγχώριας αγοράς κρέατος, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, είναι η ύπαρξη μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, στην πλειοψηφία τους μικρού μεγέθους. Δραστηριοποιούνται, όμως, ορισμένες μεγάλου μεγέθους βιομηχανίες που ασχολούνται με όλα τα στάδια, από την εκτροφή και σφαγή μέχρι την παραγωγή, επεξεργασία και τυποποίηση και παραγωγή προϊόντων κρέατος. Οι μεγάλες εισαγωγές αφορούν κυρίως το βόειο και χοιρινό κρέας, ενώ φαίνεται να επικρατεί η εγχώρια αγορά στα πουλερικά.

Η καθαρή εγχώρια παραγωγή κρέατος εμφάνισε μικρή πτώση κατά τα προηγούμενα 25 χρόνια με μέσο ετήσιο ρυθμό 0,43%. Το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής καλύπτεται από τα πουλερικά σε ποσοστό 35,4% το 2010, ακολουθεί το χοιρινό με ποσοστό 22,6%, το αιγοπρόβειο με μερίδιο 21,3%, ενώ η πιο ελλειμματική είναι η κατηγορία του μοσχαρίσιου κρέατος. Το μερίδιο της εγχώριας παραγωγής στην κατανάλωση εξελίσσεται μειούμενο, καθώς το 1986 καταλάμβανε το 68,8%, ενώ το 2010 το 55,6% της συνολικής κατανάλωσης. Ταυτόχρονα, αυξάνεται η εισαγωγική διείσδυση, που το 1986 υπολογιζόταν σε 30,8% και το 2010 είχε «σκαρφαλώσει» στο 47,7%. Αντίθετα, μόλις στο 6% κινούνται οι εξαγωγές κρέατος.

Οσον αφορά στην εγχώρια κατανάλωση κρέατος, με διακυμάνσεις από χρόνο σε χρόνο, στη συγκεκριμένη 25ετία παρουσίασε γενικά ελαφρώς ανοδική πορεία, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 0,62%. Το χοιρινό κρέας καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο της συνολικής κατανάλωσης στη χώρα, ακολουθούν το κρέας πουλερικών και το βόειο/μοσχαρίσιο κρέας. Μικρότερο ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης κάλυψε το αιγοπρόβειο, τα παραπροϊόντα κρέατος και τα υπόλοιπα είδη κρέατος. «Μεταξύ σταθερότητας και μικρής πτώσης», εκτιμούν οι συντάκτες της μελέτης της ICAP ότι θα κινηθεί τη διετία 2011 - 2012 η κατανάλωση σε ποσότητες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξάνονται συνεχώς οι εισαγωγές (2008-06-21 00:00:00.0)
Αφανίζεται ο κλάδος του λευκού κρέατος (1999-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ