Πέμπτη 8 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΛΕΣΒΟΣ
Βροντερή αγωνιστική απάντηση

Αλλο ένα μαζικό παλλεσβιακό συλλαλητήριο έγινε χτες στη Μυτιλήνη και θα ακολουθήσουν κι άλλα

Ενα μαζικότατο συλλαλητήριο έγινε χτες στη Μυτιλήνη. Η προκυμαία της πρωτεύουσας της Λέσβου πλημμύρισε από χιλιάδες διαδηλωτές, αγρότες, κτηνοτρόφους, εργάτες, δημοσίους υπαλλήλους, επαγγελματοβιοτέχνες, εμπόρους, νεολαίους. Το κοινό αίτημα ήταν η άμεση λήψη μέτρων από την κυβέρνηση για την επιβίωση των αγροτοκτηνοτρόφων του νησιού.

Στη συγκέντρωση, που έγινε στην πλατεία Σαπφούς, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σταύρος Σκοπελίτης, βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών, ο οποίος τόνισε: «Σήμερα, 91 χρόνια μετά το Κιλελέρ, δίνουμε τον αγώνα για να μείνουμε στα χωριά μας, για να καλλιεργούμε τα χωράφια μας και να μην προστεθούμε στις ουρές των ανέργων. Δίνουμε τον αγώνα ενάντια στις ποσοστώσεις και στα πλαφόν, που μας επιβάλλουν κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενάντια στις εξευτελιστικές τιμές στο λάδι και στα προϊόντα της κτηνοτροφίας, που εξανεμίζουν το εισόδημά μας για να θησαυρίζουν οι εμποροβιομήχανοι, οι τραπεζίτες κι οι πολυεθνικές. Για την ποιότητα ζωής στα χωριά μας, για την υγεία, την παιδεία, για ανθρώπινες συντάξεις στους απόμαχους της αγροτικής παραγωγής».

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Στ. Σκοπελίτης είπε: «Ο αγώνας των κολίγων του θεσσαλικού κάμπου και η νικηφόρα κατάληξη που είχε δίνουν αποστομωτική απάντηση σ' όλους εκείνους που καλλιεργούν την ηττοπάθεια και μιλάνε για το ανέφικτο, που μας συμβουλεύουν ότι η λύση των προβλημάτων μας βρίσκεται στα σεμινάρια, στις ημερίδες και στα συνέδρια. Θα κερδίσουμε τον αγώνα και θα δώσουμε την προοπτική που χρειάζεται η αγροτική μας παραγωγή, αν απαλλαγούμε από τις αυταπάτες ότι μέσα στα πλαίσια της συγκεκριμένης πολιτικής μπορεί να δοθεί λύση στα προβλήματά μας».

«Χρειάζεται η ανατροπή αυτής της πολιτικής», τόνισε χαρακτηριστικά ο Στ. Σκοπελίτης, για να καταλήξει: «Συνεχίζουμε τον αγώνα γιατί ξέρουμε ότι λαός ενωμένος ποτέ νικημένος».

«Ας αφήσει ο πρωθυπουργός και οι άλλοι τα "κεντροαριστερά" και "κεντροδεξιά" σενάρια κι ας δούνε τα προβλήματα του λαού», τόνισε στην ομιλία του ο Νάσος Γιακαλής, δήμαρχος Μυτιλήνης και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για την Επιβίωση της Λέσβου, και συνέχισε: «Σήμερα μας λένε: Τι να κάνουμε, είναι οι εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αύριο θα μας πούνε τα ίδια μέχρι να ερημώσει ο τόπος μας. Ξεκινάμε έναν τεράστιο αγώνα. Σήμερα είμαστε πολλοί. Αύριο θα είμαστε διπλάσιοι και τριπλάσιοι και πιο δυναμικοί».

Μαχητική πορεία

Αμέσως μετά οι συγκεντρωμένοι με πορεία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Αιγαίου, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Ετούτος ο αγώνας είναι η αρχή, η πάλη για το λάδι θα συνεχιστεί», «Εργάτες, αγρότες και ΕΒΕ, με μέτωπο απαντάμε στην ΟΝΕ» και «Οσο τις Βρυξέλλες θα έχετε οδηγό, εμείς στην αντεπίθεση μαζί με το λαό». Τα συνθήματα αντηχούσαν στους υπόλοιπους έρημους δρόμους της Μυτιλήνης, αφού τα πάντα ήταν κλειστά.

Στο υπουργείο Αιγαίου οι διαδηλωτές πληροφορήθηκαν, ως συνήθως, ότι ο υπουργός, Ν. Σηφουνάκης, ήταν απών. Προτίμησε να παραστεί σε κάποια εκδήλωση στη Ρόδο αγνοώντας τις χιλιάδες του λαού μιας περιοχής όπου εκλέγεται βουλευτής. Η Επιτροπή Αγώνα ζήτησε από το γενικό γραμματέα του υπουργείου επαφή με τον υπουργό Γεωργίας. «Λείπει στην Ολλανδία», ήταν η απάντηση. Κάτω από την πίεση των εξαγριωμένων διαδηλωτών αναγκάστηκε ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης να δηλώσει ότι μέχρι τις 25 του Μάρτη θα επισκεφτεί τη Λέσβο. Η αναγγελία της είδησης αυτής εξαγρίωσε ακόμα περισσότερο τους συγκεντρωμένους, που απαιτούσαν εδώ και τώρα να έρθει ο υφυπουργός. Οπότε η συγκέντρωση εξελίχθηκε σε λαϊκή συνέλευση επί μια ώρα.

«Κάθε φορά ο Ανωμερίτης λείπει, το ίδιο και ο Σηφουνάκης», φώναξε ένα διαδηλωτής. «Αυτοί είναι παχύδερμα, να κάνουμε κατάληψη», πρότεινε ένας άλλος. Κι ένας τρίτος συμπλήρωσε: «Δε θα ξεμπερδέψουν εύκολα με μας». Τελικά αποφασίστηκε ομόφωνα ότι τη μέρα που θα 'ρθει ο υπουργός Γεωργίας να γίνει γενική απεργία.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν προς τη νομαρχία για να καταγγείλουν τη στάση του νομάρχη και της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου, που όχι μόνο ήταν απόντες, αλλά έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σαμποτάρουν το συλλαλητήριο. Πάντως, και ο νομάρχης έλειπε. «Ο νομάρχης υπηρετεί την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι αστεία η δικαιολογία ότι έφυγε για να παραστεί στη συνεδρίαση των νομαρχών, αφού, ως γνωστόν, γίνεται αύριο (σ.σ. σήμερα)», τόνισε στους συγκεντρωμένους ο Βαγγέλης Παλαιολόγος, νομαρχιακός σύμβουλος και επικεφαλής της ΝΑΣ Λέσβου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ