Παρασκευή 27 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάνε για αύξηση ορίων συνταξιοδότησης

Εκτός από τη μείωση των συντάξεων η κυβέρνηση εξετάζει και πάλι αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ανοίγοντας έτσι εκ νέου ζήτημα ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με σενάρια που συζητούνται μπορεί να αυξηθούν τα όρια στο 65ο έτος ηλικίας για κατηγορίες εργαζομένων που δεν τους «έπιασε» η δαγκάνα του τελευταίου αντιασφαλιστικού νόμου, ιδιαίτερα στους «παλιούς» ασφαλισμένους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.

Αλλη εκδοχή φέρει την εφαρμογή του νόμου 3863/2010 που προβλέπει την κλιμακωτή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης μαζί με την παράλληλη αύξηση των ημερών εργασίας δύο χρόνια νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη εξασφαλίζεται είτε με 12.000 και το 60ό έτος, είτε όταν δεν υπάρχουν αυτές οι ημέρες εργασίας στο 65ο έτος. Η διάταξη αυτή ισχύει από την 1/1/2015. Ομως τώρα -σύμφωνα πάντα με πληροφορίες- εξετάζεται η διάταξη να τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2013, χωρίς να μεσολαβεί η σχετική μεταβατική περίοδος.

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση των ορίων ηλικίας βάζει φραγμό στην έξοδο προς τη συνταξιοδότηση χιλιάδων εργαζομένων και με τον τρόπο αυτό, τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια, επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησης των συνταξιούχων και άρα και η σχετική δαπάνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ