Πέμπτη 8 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
8η ΜΑΡΤΗ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Χρειάζεται και «τ' άλλο μισό του ουρανού» για να γυρίσει ο ήλιος

Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας η 8η του Μάρτη. Μέρα αγώνα για την κατάκτηση της ισοτιμίας και χειραφέτησης των εργατριών, των γυναικών από τ' άλλα λαϊκά στρώματα, έτσι όπως καθιερώθηκε από τη Β` Διεθνή Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών, στην Κοπεγχάγη το 1910. Και καθιερώθηκε στη μνήμη των εργατριών από τα υφαντουργεία και στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, που ο αγώνας τους, για μείωση των ωρών εργασίας και εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών, στις 8 του Μάρτη 1857, πνίγηκε στο αίμα. Στα 144 χρόνια από τότε, το εργατικό και γενικότερα το λαϊκό κίνημα μπορεί να είχε κατακτήσεις, μα οι αιτίες των προβλημάτων των απλών ανθρώπων του μόχθου, αλλά και της ανισοτιμίας των γυναικών, συνεχίζουν να υπάρχουν, να αναπαράγονται, στις συνθήκες της εντεινόμενης καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Ετσι σήμερα οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στη χώρα μας και όχι μόνο, που παράγουν μαζί με τους άνδρες τον κοινωνικό πλούτο, βρίσκονται σε χειρότερη θέση, στην ίδια ώρα που η ολιγαρχία συγκεντρώνει ολοένα και πλούτη, κλέβοντας το μόχθο των εργαζομένων. Οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας είναι τα μεγαλύτερα θύματα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, των επιπτώσεων των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και, γενικά, γίνονται πρώτες το δοκιμαστήριο της εφαρμογής κάθε αντιλαϊκής επιλογής.

Απέναντι σ' αυτή την πραγματικότητα, «μόνο αν οι γυναίκες - με όλον το λαό - μπουν στο προσκήνιο, θα έρθουν καλύτερες μέρες», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για την 8η Μάρτη, καλώντας ταυτόχρονα τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων «να χτίσουν, με τις κομμουνίστριες και τους κομμουνιστές, με τους αγωνιστές της αντιμονοπωλιακής δράσης, το λαϊκό μέτωπο κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού».

Σ' αυτές τις δύσκολες για τις γυναίκες συνθήκες ανοίγει σήμερα τις πύλες του το 8ο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), προκειμένου να χαράξει στόχους και καθήκοντα για τα επόμενα τρία χρόνια, το οποίο τιμά συγχρόνως τα 25 χρόνια αγωνιστικής παρουσίας της οργάνωσης στο γυναικείο κίνημα, στο μαζικό λαϊκό κίνημα της χώρας μας.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο απευθύνεται σε κάθε εργαζόμενη, άνεργη, συνταξιούχα, νέα εργαζόμενη με ανακοίνωση που εξέδωσε για την 8η Μάρτη - «Μέρα πάλης της εργαζόμενης γυναίκας», τονίζοντας ότι οι γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπες με μια γενικευμένη επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου σε όλα τα δικαιώματα.

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει ένα μικρό αφιέρωμα, για την έναρξη του Συνεδρίου της ΟΓΕ, τις διεκδικήσεις των εργατριών της χώρας μας, αλλά και ένα απάνθισμα προβλημάτων που συνθέτουν την κατάσταση των γυναικών στη σύγχρονη βαρβαρότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ