Πέμπτη 8 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Στόχος, να παραμείνουν αντικείμενα στυγνής εκμετάλλευσης

Σφυροκόπημα από νομικούς και εκπροσώπους φορέων δέχτηκε το νομοθέτημα που προωθεί η κυβέρνηση

Η χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ), με θέμα «Μεταναστευτικό νομοσχέδιο - νομιμοποίηση αλλοδαπών», δεν ανέδειξε μόνο τα αρνητικά σημεία του νέου νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση για τους μετανάστες, αλλά κυρίως απέδειξε ότι είναι γνωστό στη χώρα μας ακόμη και... στις πέτρες: Οτι δηλαδή, είτε με το «παλιό» νομοσχέδιο, είτε με το λεγόμενο «νέο», οι μετανάστες είναι αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης στη χώρα μας, ότι εδώ και χρόνια η κυβέρνηση παραβιάζει κατάφωρα όλες τις διεθνείς συμβάσεις που αφορούν τους οικονομικούς, αλλά κυρίως τους πολιτικούς μετανάστες, και ότι τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων μπορούν να λυθούν μόνο εφόσον νομιμοποιηθεί ακόμη και ο τελευταίος αλλοδαπός που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις δεν έγιναν χτες μόνο απ' τον πρόεδρο του ΔΣΑ Αντ. Ρουπακιώτη, και τα μέλη του ΔΣΑ που έκαναν παρεμβάσεις για το θέμα. Εγιναν απ' όλους τους εκπροσώπους φορέων που παρευρέθηκαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, με μοναδική ίσως εξαίρεση την Ι. Πανοπούλου, γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, που ανέλαβε να υπερασπιστεί την κυβέρνηση, χωρίς, ωστόσο, να κατορθώσει να παρουσιάσει το παραμικρό επιχείρημα που θα μπορούσε να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση. «Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προσφέρει ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε να μην υπάρξει ξανά μια νέα αθρόα είσοδος μεταναστών στη χώρα μας. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στους παράνομους εργαζόμενους στη χώρα μας να νομιμοποιηθούν», υποστήριξε και κανείς δεν μπόρεσε να καταλάβει πού το είδε αυτό γραμμένο...

Επί της ουσίας, για τα αρνητικά, δηλαδή, σημεία του «νέου νομοσχεδίου» της κυβέρνησης, μίλησε ο Δ. Φίλης, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ. Ο νομικός αναφέρθηκε σε εννέα σημεία του συγκεκριμένου εγχειρήματος, τα οποία - όπως είπε - «πρέπει να εξαιρεθούν, εάν θέλουμε να μιλάμε για νομοσχέδιο που θα βελτιώσει τη θέση των μεταναστών στη χώρα μας».

Εννέα αρνητικά σημεία

Αναλυτικά τα εννέα αρνητικά σημεία του νομοσχεδίου έχουν να κάνουν:

1. Με το άρθρο 19 (παράγραφος 1), όπου τονίζεται πως «η θεώρηση εισόδου για έναν μετανάστη ισχύει μόνο όταν αυτός απασχοληθεί σε συγκεκριμένο εργοδότη και για συγκεκριμένο είδος εργασίας». Δηλαδή, δημιουργείται ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας του αλλοδαπού από συγκεκριμένο εργοδότη, ενώ όπως είναι διατυπωμένο το άρθρο δεν παρέχεται στον αλλοδαπό η δυνατότητα να ανεύρει κατόπιν άλλον εργοδότη.

2. Η είσοδος και παραμονή αλλοδαπών για οικογενειακή συνένωση, προϋποθέτει ο αλλοδαπός (που ζητά την οικογένειά του) να κατοικεί τουλάχιστον δύο χρόνια νόμιμα στην Ελλάδα, «χρόνος μεγάλος, που αντίκειται στο σχέδιο οδηγίας της ΕΕ», όπως είπε ο Δ. Φίλης.

3. Στα άρθρα 34 και 35 που αναφέρονται στην είσοδο και παραμονή καλλιτεχνών για απασχόληση στα κέντρα διασκέδασης, «δεν υπάρχει ούτε στοιχειώδης προστασία από τα κυκλώματα πορνείας, ενώ δεν ορίζονται τα απαραίτητα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, που χαρακτηρίζουν τους αλλοδαπούς καλλιτέχνες». Επίσης, «δεν προβλέπεται έλεγχος των αναχωρήσεων των καλλιτεχνών μετά το πέρας του χρόνου της νόμιμης παραμονής και είναι έτσι εύκολο να ενταχθούν σε κυκλώματα πορνείας».

4. Στο άρθρο 46 ορίζεται, σε σχέση με τη διοικητική απέλαση, προθεσμία τουλάχιστον 24 ωρών για να υποβάλει ο αλλοδαπός τις αντιρρήσεις του στην αστυνομική αρχή. «Πρόκειται για μια πολύ σύντομη προθεσμία, που ουσιαστικά στερεί στον μετανάστη τη δυνατότητα υποβολής θεμελιωμένων αντιρρήσεων, μετά από συνεννόηση με δικηγόρο της επιλογής του», είπε ο Δ. Φίλης.

5. «Απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών, που δε διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, δημιουργεί το άρθρο 53, που είναι απαράδεκτο», είπε επί λέξει ο Δ. Φίλης. Με αυτό το άρθρο οι δημόσιες υπηρεσίες, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι οργανισμοί και επιχειρήσεις κοινής ωφελείας υποχρεούνται να μην παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους αλλοδαπούς! Μόνο αν εισάγονται εκτάκτως για νοσηλεία, θα έχουν ιατρικές υπηρεσίες! «Το άρθρο αυτό οδηγεί σε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση των μεταναστών, που δεν παραμένουν νόμιμα στη χώρα μας κι αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα», ήταν οι ξεκάθαρες κουβέντες του νομικού.

6. Με το άρθρο 56 απαγορεύεται η εκμίσθωση ακινήτων σε αλλοδαπούς που δεν έχουν άδεια παραμονής. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, διευθυντές ξενοδοχείων και κλινικών κλπ., υποχρεούνται να γνωστοποιούν την ύπαρξη τέτοιων αλλοδαπών στις αστυνομικές αρχές (ο χαφιεδισμός, δηλαδή, και με το νόμο!), διαφορετικά θα έχουν σοβαρές κυρώσεις (φυλάκιση μέχρι πέντε χρόνια, χρηματικές ποινές και πρόστιμα).

7. Παράλληλα, όπως είπε ο Δ. Φίλης, «είναι εντελώς αόριστη και επικίνδυνη η διάταξη του άρθρου 56 (παράγραφος 6), που προβλέπει ότι όποιος διευκολύνει την παράνομη παραμονή αλλοδαπών, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και με χρηματική ποινή τουλάχιστον 500.000 δραχμών»!

8. Προβλέπονται σημαντικές ποινικές κυρώσεις φυλάκισης ενός έτους και για τους λαθρομετανάστες που συλλαμβάνονται παράνομα, στους οποίους μάλιστα περιλαμβάνονται και οι πρόσφυγες.

9. Δεν υπάρχει, τέλος, διαχωρισμός του οικονομικού μετανάστη και πρόσφυγα, ούτε γίνεται κουβέντα για διαφοροποιούμενη κατά κατηγορία μεταχείριση.

Μόνη λύση η νομιμοποίηση όλων

Ο Δημήτρης Καλτσώνης, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όχι μόνο δε θα επιλύσει προβλήματα, αντίθετα θα δημιουργήσει καινούρια. Μάλιστα, αναρωτήθηκε εάν το νέο νομοσχέδιο έρχεται «μόνο και μόνο για να παραμείνουν εγκλωβισμένοι και μετέωροι όλοι οι μετανάστες», για να συνεχίζουν να αποτελούν «αντικείμενα στυγνής εκμετάλλευσης». Το μεγάλο ερώτημα που έβαλε ωστόσο ήταν αυτό: «Πώς θα καταπολεμηθούν η ξενοφοβία και ο ρατσισμός όταν προωθούνται απ' την κυβέρνηση τέτοιας φύσης νομοσχέδια;». «Η μόνη ρεαλιστική λύση του προβλήματος είναι η νομιμοποίηση όλων ανεξαιρέτως των μεταναστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας», είπε ενδεικτικά και κάλεσε το λαό και τη διανόηση της χώρας να υψώσουν φωνή ώστε να ανατραπούν αυτά τα σχεδία.

Την ίδια άποψη εξέφρασε, τέλος, και η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ, εκ μέρους του Δικτύου για την Υπεράσπιση των Κοινωνικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων, η οποία επίσης θεωρεί λύση την άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών.

Στο τελευταίο αυτό σημείο, επικεντρώθηκε και η τοποθέτηση της κ. Σταυροπούλου από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. «Οι ομαδικές απελάσεις είναι μια πάγια αλλά και καθημερινή τακτική της κυβέρνησης, μια τακτική που είναι ενάντια στη Συνθήκη της Γενεύης, αλλά και στις υπόλοιπες διεθνείς συμβάσεις. Αυτό το φαινόμενο πρέπει κάποτε να σταματήσει. Επίσης, δεν είναι δυνατόν ένας πρόσφυγας που φτάνει κυνηγημένος στη χώρα μας και έχει χάσει τα πάντα, να χρειάζεται 500.000 δραχμές για να κάνει την αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου», είπε ενδεικτικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ