Πέμπτη 8 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Οριστικά και στους δυο συζύγους το οικογενειακό επίδομα

Οριστικά το οικογενειακό επίδομα θα καταβάλλεται και στους δύο συζύγους, ανεξάρτητα αν εργάζονται στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα. Η απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου δημοσιεύτηκε χτες το βράδυ και ελήφθη κατά πλειοψηφία 9-4.

Ετσι λύνεται ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρούσε τους δημοσίους υπαλλήλους και έρχεται να βάλει φραγμό στην αυθαιρεσία της διοίκησης που αρνούνταν να καταβάλλει το οικογενειακό επίδομα, όταν και οι δύο σύζυγοι εργάζονταν στο δημόσιο, τους ΟΤΑ και γενικά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η υπόθεση έφτασε στο ΑΕΔ, καθώς υπήρξαν αντικρουόμενες αποφάσεις στα ανώτατα δικαστήρια γι' αυτό το θέμα. Ο Αρειος Πάγος και το Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν ταχθεί υπέρ της χορήγησης του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους, σε αντίθεση με το Ελεγκτικό Συνέδριο που έκρινε ότι πρέπει να χορηγείται μόνο στον ένα.

Ειδικότερα, η απόφαση του δικαστηρίου δέχεται ότι:

@ Το οικογενειακό επίδομα αποτελεί προσαύξηση του μισθού.

@ Θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι η καθιέρωση διακρίσεων μεταξύ υπαλλήλων που βρίσκονται στην ίδια οικογενειακή κατάσταση, βάσει ειδικών προϋποθέσεων που συνδέονται με το καθεστώς εργασίας του συζύγου στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, είναι αντίθετη προς την αρχή της ισότητας και αντιστρατεύεται παράλληλα τους στόχους του άρθρου 21 παρ. 1 του Συντάγματος για την προστασία της οικογένειας».

Είναι βέβαιο ότι μετά από μια ευνοϊκή δικαστική εξέλιξη στο ΑΕΔ, θα επακολουθήσει «μπαράζ» αγωγών στα διοικητικά και πολιτικά δικαστήρια για να υποχρεωθεί το δημόσιο, αλλά και άλλοι φορείς να επιστρέψουν τα χρωστούμενα που θα ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες δισ. δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ