Παρασκευή 9 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Ερχονται οι Γερμανοί...

Λήγει σήμερα η πρώτη φάση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το ξεπούλημα του Σκαραμαγκά

Ευρωπαϊκά ναυπηγεία κατασκευής πολεμικών πλοίων και ανάλογου εξοπλισμού, είναι αυτά, που, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρονται να βάλουν στο «χέρι» τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, το μεγαλύτερο ναυπηγείο της Ανατολικής Μεσογείου. Οι προεγκριμένες παραγγελίες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού προς το Σκαραμαγκά ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δραχμών, οι οποίες καθιστούν το ναυπηγείο χρυσωρυχείο τουλάχιστον για την επόμενη 20ετία, προσέλκυσε, - εύλογα - το ενδιαφέρον των ξένων ναυπηγείων, αφού θα παραχωρηθεί με εξασφαλισμένη δουλιά και σίγουρα κέρδη. Πάντως, σήμερα, λήγει η πρώτη φάση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά του ναυπηγείου Σκαραμαγκά και όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα.

Μέχρι χτες το βράδυ, είχε επισημοποιηθεί, με σχετικό δελτίο Τύπου, η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον Ν. Ταβουλάρη, ιδιοκτήτη, των ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου. Πρέπει, όμως, να σημειωθεί, ότι το ενδιαφέρον Ταβουλάρη, έχει περισσότερα στοιχεία «διπλωματικής κίνησης» παρά πραγματικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τις χτεσινοβραδινές πληροφορίες, ενδιαφέρον για την εξαγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, φέρεται να εκδηλώνουν και οι εξής: Η γερμανική HDW κάτοχος ναυπηγείων στο Κίελο της Γερμανίας, με την οποία συνεργάζεται ο Σκαραμαγκάς για την κατασκευή των 4 υποβρυχίων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Τα αγγλικά ναυπηγεία VOSPER, τα οποία κατασκευάζουν πολεμικά πλοία και παράσχουν τεχνογνωσία σε διάφορους τομείς στο Σκαραμαγκά. Τα ολλανδικά ναυπηγεία SELDER, τα οποία κατασκευάζουν τις φρεγάτες τύπου «S» και συνεργάζεται με το Σκαραμαγκά στην κατασκευή των φρεγατών που έχει αναλάβει για το ΠΝ.

Ενδιαφέρον φαίνεται να μην έχει εκφραστεί από τον όμιλο Μυτιληναίου, ενώ ο σημερινός διευθυντής του Σκαραμαγκά, ο γνωστός Σ. Εμμανουήλ, ο οποίος φερόταν να ενδιαφέρεται να αποκτήσει τα ναυπηγεία, μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει κάτι. Βέβαια, το ενδιαφέρον του είναι δεδομένο, ωστόσο, επιδιώκει τη δημιουργία κοινοπρακτικού σχήματος, αφού από μόνος του δεν μπορεί να καταθέσει προσφορά, διότι και τη «δύναμη» δε διαθέτει, αλλά και επειδή θα προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Οσο για τον πρόεδρο του «Συνεταιρισμού» (φορέας που διαχειρίζεται το μετοχικό κεφάλαιο του Σκαραμαγκά) Γ. Κοντάκη που, όπου σταθεί και βρεθεί δηλώνει ότι «στηρίζω το φίλο μου, τον Εμμανουήλ», κοινωνικός άνθρωπος φαίνεται, θα κοιτάξει να κάνει άλλες... φιλίες.

Η χτεσινή επίσημη ανακοίνωση του Ν. Ταβουλάρη ότι ενδιαφέρεται για το Σκαραμαγκά, φαίνεται πάντως πως κινείται περισσότερο στα πλαίσια των προσπαθειών του μεγαλοεπιχειρηματία να εμφανιστεί ως ο «ισχυρός» στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, στοχεύοντας να δημιουργήσει εντυπώσεις προς τους ξένους υποψήφιους αγοραστές. Εντυπώσεις, που στο μέλλον πιθανά να μετατραπούν σε συνεργασία, αφού είναι γνωστό, ότι ο Ν. Ταβουλάρης, επιζητεί τη συνεργασία με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε αρκετούς τομείς, η οποία στις σημερινές συνθήκες, δε φαίνεται εφικτή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πριν πουληθούν στους Γερμανούς ...ανήκουν στους Αμερικάνους (2002-04-07 00:00:00.0)
Συνεταιράκια οι ...ανταγωνιστές! (2002-03-23 00:00:00.0)
Πανωπροίκια για τους μνηστήρες (2001-05-29 00:00:00.0)
Κορυφώνεται το κυβερνητικό έγκλημα (2001-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ