Σάββατο 23 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Συνεταιράκια οι ... ανταγωνιστές!

Μνημόνιο συνεργασίας με τον Ν.Ταβουλάρη -δεύτερο διεκδικητή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά- υπέγραψαν οι Γερμανοί, τους οποίους είχε επιλέξει η κυβέρνηση πριν η HDW εξαγοραστεί από τους Αμερικανούς

Νέα δεδομένα για τον τομέα της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας προσδίδει η χτεσινή υπογραφή μνημονίου συνεργασίας των Γερμανών υποψηφίων αγοραστών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και του «ανταγωνιστή» και ετέρου διεκδικητή των ναυπηγείων και ιδιοκτήτη των ναυπηγείων Ελευσίνας και Σύρου Ν. Ταβουλάρη. Ο τελευταίος, προφανώς με ανάλογα «ανταλλάγματα», από «κατήγορος» της κυβέρνησης, και «ριγμένος» της υπόθεσης, και που απειλούσε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, βρέθηκε πλέον να είναι συνεταίρος των Αμερικανογερμανών, μετατρεπόμενος σε «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για το ξέπλυμα του μεγάλου σκανδάλου της ιδιωτικοποίησης του Σκαραμαγκά. Ο στόχος φαίνεται να είναι κοινός και δεν είναι άλλος από το «φαγοπότι» του δημοσίου χρήματος από τα τεράστια προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού και άλλων δημοσίων οργανισμών. Εντούτοις, όμως, ανοίγει ο δρόμος για την παράδοση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας στα χέρια του ξένου πολυεθνικού κεφαλαίου. Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες, η HDW που αποκτά το Σκαραμαγκά, εξαγοράστηκε από την αμερικανική One Equity Partners, η οποία στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, αποσκοπεί στον έλεγχο συνολικά της ευρωπαϊκής ναυπηγικής βιομηχανίας.

Αν εξετάσει κανείς το γεγονός ότι μέχρι προσφάτως οι Γερμανοί δεν ήθελαν να ακούνε λέξη περί συνεργασίας με τον Ταβουλάρη, όπως υποδείκνυε η κυβέρνηση, η χτεσινή υπογραφή του σχετικού μνημονίου συνεργασίας, υποδηλώνει τις επεκτατικές προθέσεις των Αμερικανών νέων αφεντικών της HDW, που δεδηλωμένα επιδιώκουν να βάλουν πόδι σε όλη την ευρωπαϊκή ναυπηγική βιομηχανία.

Οι βάσεις για το εγχείρημα τέθηκαν χτες στο υπουργείο Ανάπτυξης σε ευρεία σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή του Α. Τσοχατζόπουλου, του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, του διοικητή της ΕΤΒΑ Γ. Κασμά των Γερμανών αγοραστών, και του μέχρι χθες «ανταγωνιστή» και νυν συνεταίρου Ν. Ταβουλάρη. Μετά το πέρας της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης οι συζητήσεις των «συνεταίρων» συνεχίστηκαν και αργότερα, με ανακοίνωσή του ο Ομιλος Ταβουλάρη, γνωστοποίησε ότι υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας.

Το πρωί, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο υπουργός Ανάπτυξης με δηλώσεις του χαρακτήρισε «δεδομένη τη συμφωνία εξαγοράς των ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τη HDW/FS», προβλέποντας ότι η διαδικασία σε περίπου τέσσερις βδομάδες θα κλείσει οριστικά, αφού θα υπάρχει και η σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αναφορικά με το περιεχόμενο της συνάντησης, ο Α. Τσοχατζόπουλος σημείωσε πως «επιβεβαιώσαμε και τη ρύθμιση πολλών λεπτομερειών, μία μεταξύ αυτών ήταν και η δυνατότητα συνεργασίας και με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Γι' αυτό συμμετείχε και ο κ. Ταβουλάρης και είχαμε με τις διοικήσεις των δύο ναυπηγείων συζήτηση για να μπορέσει να υπάρξει αποτελεσματική τεχνική και εμπορική συνεργασία μεταξύ τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την κοινοπραξία προκρίνουν κυβέρνηση - μονοπώλια (2014-09-23 00:00:00.0)
Είναι μονόδρομος η ενιαία πάλη για δουλειά με δικαιώματα (2012-09-26 00:00:00.0)
Ξαναλλάζουν χέρια (2004-05-21 00:00:00.0)
Πριν πουληθούν στους Γερμανούς ...ανήκουν στους Αμερικάνους (2002-04-07 00:00:00.0)
Ερχονται οι Γερμανοί... (2001-03-09 00:00:00.0)
Ξεπούλημα και διάλυση (1999-08-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ