Σάββατο 23 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Τα προβλήματα, τους χτυπούν την πόρτα...

Η κρίση στον κλάδο δεν έχει γίνει ακόμα ορατή, αφού μόλις το τελευταίο διάστημα φαίνεται να του... χτυπά την πόρτα. Ωστόσο, η ανησυχία είναι έκδηλη, κυρίως στους παλιότερους εργαζόμενους, που μπορούν πιο εύκολα να καταλάβουν την αρχή της κατηφόρας. Ο ανταγωνισμός, λένε, είναι πλέον μεγάλος. Οι μεγάλες επιχειρήσεις, που αρχίζουν να κατακλύζουν κι αυτόν τον επαγγελματικό κλάδο, μπορούν να «χτυπούν» τις τιμές, να παίρνουν τις μεγάλες δουλιές, να προμηθεύονται φθηνά υλικά, να εκτοπίζουν απ' την αγορά τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο Συνεταιρισμός τους, πάντως, εξακολουθεί να παραμένει η ελπίδα τους. Ως πότε; Απ' όσο φάνηκε, ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν...

Ο λόγος για τους υδραυλικούς της χώρας, αφού τα παραπάνω συμπεράσματα είναι οι εκτιμήσεις των μελών του ΔΣ του Συνεταιρισμού Υδραυλικών Αθήνας, έτσι όπως διατυπώθηκαν προχτές το απόγευμα στην τριμελή αντιπροσωπεία του ΚΚΕ - με επικεφαλής τον Αχ. Καταρτζή, γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος - που συναντήθηκε μαζί τους. Ο πρόεδρος του ΔΣ του Συνεταιρισμού, Γιώργος Ηλιόπουλος, ήταν κατηγορηματικός: «Προσπαθούμε να κρατηθούμε στην αγορά και ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε». Ο φόβος του, παρά τον ετήσιο τζίρο των 8 δισ. πέρσι για το συγκεκριμένο Συνεταιρισμό, αφορά τη δραστηριότητα των μεγάλων επιχειρήσεων, που ήδη «δημιουργούν τεράστια προβλήματα για την ύπαρξή μας, αφού σιγά - σιγά απορροφούν όλες τις δουλιές, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε αν θα μπορούμε να κρατηθούμε στο μέλλον».

Μέλη του ΔΣ υπογράμμισαν ότι τα προβλήματα στον κλάδο ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται στους μικροεπαγγελματίες. Ο Συνεταιρισμός, είπαν, ακόμη καλά κρατεί, το ζήτημα είναι όμως έως πότε. «Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε φέτος, στην έκθεση υλικών του Μιλάνου, περίπτερο απ' την Κίνα. Τα προϊόντα ήταν στο 1/5 της τιμής των άλλων περιπτέρων, και δε μιλάμε για προϊόντα σαβούρα. Απ' αυτό και μόνο φοβάμαι ότι στο μέλλον ο ανταγωνισμός θα είναι πολύ μεγάλος», είπε ο διευθυντής του Συνεταιρισμού.

Η συζήτηση επεκτάθηκε, όλοι αναφέρθηκαν στον κοινωνικό ρόλο των Συνεταιρισμών και στην αναγκαιότητα της ύπαρξής τους. «Οπου υπάρχουν Συνεταιρισμοί υδραυλικών στη χώρα μας, οι τιμές κρατιούνται σε χαμηλά επίπεδα. Είναι, δηλαδή, προς όφελος και των καταναλωτών. Οπου δεν υπάρχουν, οι τιμές είναι στα ύψη», ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Εκφράστηκε, ωστόσο, σχεδόν απ' όλους το παράπονο ότι οι Συνεταιρισμοί δεν έχουν πλέον καμία κρατική υποστήριξη, με αποτέλεσμα αναγκαστικά πολλές φορές να κινούνται σύμφωνα με τους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Οπως επίσης, αναφέρθηκε ως μέγιστο πρόβλημα η υψηλή φορολόγησή τους (35%), κάτι που δεν ισχύει για τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν εισβάλει στο χώρο.

Ο Αχ. Καταρτζής επέμεινε, κυρίως, στην αναγκαιότητα ύπαρξης των συνεταιρισμών και στην προσπάθεια των μεγάλων επιχειρήσεων (μονοπωλίων) να τους παραγκωνίσουν. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να κρατηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρά μόνο εάν ενώσουν τις δυνάμεις τους. Δεν μπορούμε να περιμένουμε καλύτερες μέρες σήμερα, εάν δεν ανοίξουμε μέτωπο. Οι δυσκολίες υπάρχουν και είναι δεδομένο ότι θα αυξηθούν», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε, τέλος, ότι η μάχη για τους συνεταιρισμούς πρέπει να δοθεί σε τέτοια κατεύθυνση, ώστε να επιτευχθούν γι' αυτούς ευνοϊκότεροι όροι απ' αυτούς που δίνονται στις μεγάλες επιχειρήσεις.


Μπ. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ