Τρίτη 29 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Πανωπροίκια για τους μνηστήρες

Με την απόφαση της κυβέρνησης για την ανάθεση κατασκευής 2 ακόμη κανονιοφόρων για το Πολεμικό Ναυτικό, το ναυπηγείο γίνεται ακόμη πιο δελεαστικό για τους μνηστήρες

Απροσδιόριστες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο του ξεπουλήματος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Σχεδόν ένα μήνα πριν το ξεπούλημα του ναυπηγείου, η κυβέρνηση, μετά από σχετική απόφαση των υπουργών Εθνικής Αμύνης και Ανάπτυξης Α. Τζοχατζόπουλου και Ν. Χριστοδουλάκη, αναθέτει στον υπό ιδιωτικοποίηση Σκαραμαγκά την κατασκευή 2 κανονιοφόρων για το Πολεμικό Ναυτικό, προϋπολογισμού 100 δισεκατομμυρίων δραχμών, ως ενεργοποίηση του «δικαιώματος προτίμησης» (option), που εκπορεύεται από την κατασκευή 4 κανονιοφόρων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η επιπλέον προίκα συνοδεύτηκε και από την απόφαση για παράταση κατά σχεδόν ένα μήνα του χρόνου που θα έπρεπε να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του ναυπηγείου. Δηλαδή, από τα μέσα Ιούνη που προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα, μεταφέρεται για το πρώτο 10ήμερο του Ιούλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποψήφιοι αγοραστές αξίωσαν η διαδικασία να ολοκληρωθεί με το τέλος του καλοκαιριού, (για τους δικούς τους, βέβαια, λόγους) ωστόσο, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να ολοκληρώσει το σκάνδαλο μέσα στο καλοκαίρι.

Το ότι η πώληση του Σκαραμαγκά είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο στον τομέα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει. Ομως, οι νέες πτυχές ξεδιπλώνονται, καταδεικνύουν ότι αυτή η κυβέρνηση, προκειμένου να απαλλαγεί από το ναυπηγείο και εξυπηρετώντας τα ιδιωτικά συμφέροντα, ουσιαστικά θέτει σε ομηρία τον ελληνικό λαό. Βέβαια, ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα, αφού οι όροι που θα θέσουν οι υποψήφιοι αγοραστές του ναυπηγείου, προβλέπονται... ανεκδιήγητοι. Πέραν τούτου, είναι έτοιμο και το νομοσχέδιο που αφορά τη δραστική μείωση των εργαζομένων στο Σκαραμαγκά. Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει τη μείωση του προσωπικού κατά 600 άτομα το οποίο θα στοιχίσει στο δημόσιο 25 δισεκατομμύρια δραχμές!

Με τη νέα ανάθεση, το ναυπηγείο Σκαραμαγκά μετατρέπεται στην «πολύφερνη νύφη», δελεαστικότατη για κάθε μνηστήρα. Ηδη τα περιουσιακά του στοιχεία ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια δραχμές. Ηδη υπάρχουν αναθέσεις για το Πολεμικό Ναυτικό, τον ΟΣΕ κ.ο.κ. που αγγίζουν το ένα τρισεκατομμύριο δραχμές για τα επόμενα χρόνια. Τώρα προστίθεται και η απροκάλυπτη νέα ανάθεση που θα πέσει απ' ευθείας στις τσέπες του ιδιώτη.

Σήμερα, μετά από όλα αυτά προκύπτει σε υπερθετικό βαθμό το ερώτημα, γιατί πρέπει να πουληθεί το τελευταίο δημόσιο ναυπηγείο της χώρας. Από ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση για να υλοποιήσει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, κατασπαταλά το δημόσιο χρήμα με το πρόσχημα της προσέλκυσης επενδυτών. Εν προκειμένω, τα ποσά αυτά ανέρχονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια.

Ακρως αποκαλυπτικό για το μέγεθος του σκανδάλου είναι ένα απόσπασμα από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμύνης, που λέει: «... συζητήσαμε (με τον υπουργό Ανάπτυξης) για μέτρα και ρυθμίσεις που χρειάζονται, ώστε να υποστηρίξουμε τη διαδικασία προώθησης της ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ετσι ώστε να μπορέσει να μπει στη νέα φάση εξέλιξης ένα Ναυπηγείο, στο οποίο, όπως γνωρίζετε, το Πολεμικό Ναυτικό τουλάχιστον έχει επενδύσει σημαντικά προγράμματα. Τόσο τα υποβρύχια νέου τύπου, που έχουμε παραγγείλει και γίνονται σε συμπαραγωγή με γερμανική εταιρία, όσο και την κατασκευή των κανονιοφόρων, ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη και θα επεκταθεί. Αυτά είναι τα βασικά αντικείμενα από την πλευρά μας, πέρα, βέβαια, από τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών και την ολοκλήρωση των αντίστοιχων παλαιοτέρων προγραμμάτων φρεγατών, τα οποία με επιτυχία το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά πραγματοποίησε». Βέβαια δεν ανέφερε τη χτεσινή νέα ανάθεση!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ