Τρίτη 29 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Την υποβάθμισαν στην 4η θέση

Παρεμβαίνοντας στη γενική συνέλευση των μετόχων, ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού σημειώνει πως με την ακολουθούμενη πολιτική η Εμπορική «χάνει έδαφος»

Την υποβάθμιση της Εμπορικής Τράπεζας - που ενώ μέχρι το 1999 κατείχε τη 2η θέση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τώρα έχει περάσει στην 4η θέση - επισημαίνει ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού, σκιαγραφώντας έτσι με το δικό του τρόπο τις συνέπειες της πολιτικής ιδιωτικοποίησης που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στον τραπεζικό τομέα. Παρεμβαίνοντας στη χτεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής, ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού της τράπεζας έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου στη διοίκηση για την ακολουθούμενη πολιτική που έχει οδηγήσει στη μείωση των μεριδίων αγοράς που κατέχει η τράπεζα.

Αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής - αναφέρεται στην ανακοίνωση - είναι από τη δεύτερη θέση που κατείχε άλλοτε, η Εμπορική να βρίσκεται σήμερα στην τέταρτη θέση και με τάση να τη χάσει από την πρώην θυγατρική της, την Τράπεζα Πειραιώς. Οι διοικήσεις της Εμπορικής εγκαλούνται επίσης και για το γεγονός ότι επέλεξαν την «JP Morgan» για μόνιμο σύμβουλο, που «έχει αναλάβει εργολαβικά όλες τις μελέτες της Εμπορικής Τράπεζας». Ο συγκεκριμένος σύμβουλος ήταν αυτός που είχε αναλάβει το ξεπούλημα της πρώην θυγατρικής Ιονικής Τράπεζας. Τώρα πραγματεύεται κάθε είδους επενδυτικά θέματα για λογαριασμό της Εμπορικής. Ο πρόεδρος του επιστημονικού προσωπικού, μιλώντας στη γενική συνέλευση, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η τράπεζα, περιφρονώντας τις γνώσεις και εμπειρίες καταξιωμένων στελεχών της, ξοδεύει αρκετά δισεκατομμύρια για αμοιβή της "Morgan"».

Νωρίτερα χτες ο διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας Γ. Στουρνάρας παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζ. Λοράν, διοικητή της γαλλικής «Credit Agricole», «στρατηγικού εταίρου» και κατόχου του 6,7% των μετοχών της Εμπορικής. Οι εκπρόσωποι των δυο τραπεζών υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας για τη δημιουργία εταιρίας που θα δραστηριοποιείται στην καταναλωτική πίστη και με ποσοστό συμμετοχής 50% για κάθε μία. Αντικείμενο είναι η διανομή καταναλωτικών δανείων μέσω καταστημάτων λιανεμπορίου. Παράλληλα επεξεργάζονται σχέδια για ίδρυση εταιρίας που θα δραστηριοποιείται στις τραπεζοασφάλειες.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής τράπεζας είπε πως δεν είναι στις προθέσεις τους η αύξηση του ποσοστού 6,7% που κατέχουν στην Εμπορική και πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τέτοια απόφαση. Επίσης, στη συνέντευξη ανακοινώθηκε ότι τα προ φόρων κέρδη της Εμπορικής για το 2000 αυξήθηκαν κατά 27,7% και του ομίλου της κατά 5,3%, ενώ το μέρισμα έφτασε στις 450 δρχ. ανά μετοχή. Η μείωση της φορολογίας κατά 2,5 μονάδες για τις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο που ισχύει από φέτος τροφοδοτεί και την κερδοφορία της Εμπορικής. Ετσι παρά την αύξηση 20,7% που εμφανίζει στα προ φόρου κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του 2001, «κατόρθωσε» να πληρώσει λιγότερους φόρους, ύψους 3 δισ. δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ