Τρίτη 29 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η κερδοσκοπία ανεβάζει την τιμή στην βενζίνη

Σε κερδοσκοπικά κόλπα των πετρελαϊκών εταιριών και των διυλιστηρίων αποδίδουν την τελευταία μεγάλη άνοδο των τιμών στις βενζίνες παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Εκφράζοντας μάλιστα την πρόθεση της κυβέρνησης να φορτώσει και αυτά τα βάρη στους ανθρώπους του μόχθου και τους συνταξιούχους, οι ίδιοι παράγοντες καλούν τους εργαζόμενους να... κατανοήσουν ότι η τελευταία αύξηση των καυσίμων, έχει εξωγενή προέλευση και ως εκ τούτου δε θα πρέπει να ζητούν αναπλήρωση των εισοδημάτων τους διεκδικώντας αυξήσεις μισθών, γιατί στην περίπτωση αυτή θα επιβαρυνθεί το κόστος εργασίας και κατά συνέπεια η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας! Οι τελευταίες πάντως εξελίξεις πυροδοτούν τον πληθωρισμό, ο οποίος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε επίπεδα μεγαλύτερα του 3%, ενώ διογκώνουν και το εξωτερικό δημόσιο χρέος. Σήμερα το 23-25% του εξωτερικού χρέους έχει συναφθεί σε δολάρια και γιεν, ενώ, λόγω της νέας ανόδου των δύο αυτών νομισμάτων, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια ετήσια επιβάρυνση στο δημόσιο χρέος που θα αγγίξει τα 200 δισ. δραχμές.

Στο θέμα ποιος θα πληρώσει τις συνέπειες της νέας ανόδου στις τιμές των καυσίμων, στην κυβέρνηση δεν έχουν δεύτερη απάντηση. Θα το πληρώσουν βεβαίως οι εργαζόμενοι! Είναι φανερό πως στην κυβέρνηση τα θέλουν μονά - ζυγά δικά τους. Οταν δεν υπάρχουν διαταραχές στην οικονομία, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μη διεκδικούν, για να μη γίνουν οι αίτιοι και χαλάσει το καλό οικονομικό κλίμα. Οταν, όμως οι διαταραχές ξεσπούν - κάτι πολύ φυσιολογικό σε ένα οικονομικό μοντέλο που στηρίζεται στον άκρατο ανταγωνισμό - τότε οι εργαζόμενοι δε θα πρέπει να αντιδράσουν, για να μη χειροτερεύσει η κατάσταση...

Το εκρηκτικό κοκτέιλ της ανόδου της ισοτιμίας του δολαρίου ως προς το ευρώ, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών των καυσίμων, που έχει εκτινάξει τις τιμές στις βενζίνες στα ύψη, έχει δημιουργήσει ανησυχίες στα οικονομικά υπουργεία, γιατί οι τελευταίες αυτές εξελίξεις επιβαρύνουν τον πληθωρισμό και το δημόσιο χρέος. Ετσι, μιλούν σήμερα για μέσο πληθωρισμό, μεγαλύτερο ακόμα και από 3% - έναντι στόχου 2,3% - ενώ λόγω της ανόδου του δολαρίου, που ξεπέρασε τις 400 δραχμές, εκτιμάται ότι, αν η ισοτιμία αυτή διατηρηθεί, θα υπάρξει μια ετήσια επιβάρυνση του δημόσιου χρέους κατά 170 - 180 δισ. δραχμές.

Με αντικείμενο ακριβώς τις δημοσιονομικές εξελίξεις, υπήρξε χτες συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου με τον υφυπουργό Γ. Δρυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ