Τρίτη 29 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ
«Διψάει» ολόκληρη η χώρα!

Ανύπαρκτη η πολιτική βούληση για λύση του προβλήματος από την πλευρά της κυβέρνησης

Το «τοπίο ξηρασίας» που παρουσιάζει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή ανέξειξαν με τις τοποθετήσεις τους χτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ, οι βουλευτές του Κόμματος, αναφερόμενοι με συγκεκριμένα στοιχεία στα κατά τόπους προβλήματα κάθε περιοχής. Κοινό σημείο των διαπιστώσεων η έλλειψη θέλησης από την πλευρά της κυβέρνησης για την υλοποίηση έργων υποδομής.

«Αφυδατώνουν» τη Μακεδονία

Η πολιτική για τους υδάτινους πόρους που ακολουθεί η κυβέρνηση στην περιοχή της Μακεδονίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αγροτική της πολιτική επισήμανε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης τονίζοντας παράλληλα ότι για τους υδάτινους πόρους «το πρόβλημα του προγραμματισμού είναι βαθιά πολιτικό», όμως «η κυβέρνηση δεν έχει στον προσανατολισμό της να λύσει τα λαϊκά προβλήματα». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη ύδρευσης από τον ποταμό Αλιάκμονα, προσθέτοντας παράλληλα ότι η ΕΥΑΘ (οργανισμός ύδρευσης Θεσσαλονίκης) οδηγείται στην ιδιωτικοποίηση. Αναφερόμενος στη Δυτική Μακεδονία τόνισε ότι αν ήθελε η κυβέρνηση μπορούσε να κάνει σημαντικά έργα που θα συνέβαλλαν στην ενίσχυση της άρδευσης και της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή, «αλλά πώς να γίνει όταν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική με τις ποσοστώσεις;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής.

Παράλληλα έκανε εκτεταμένη αναφορά στα προβλήματα των σημαντικότερων πόλεων και περιοχών της Βόρειας Ελλάδας. Οπως επισήμανε, στο Κιλκίς η λίμνη Δοϊράνη χρειάζεται πολλά κυβικά νερού για να διατηρήσει τη φυσική της κατάσταση, ενώ στον Εβρο και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει επίσης μεγάλο πρόβλημα ύδρευσης και το φράγμα που κατασκευαζόταν στην περιοχή σταμάτησε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Η ιδία κατάσταση, επισήμανε ο Αγγελος Τζέκης, ισχύει και στις Σέρρες και στην Κομοτηνή, όπου υπάρχουν ποτάμια και λίμνες αλλά δεν αξιοποιούνται. Αναφερόμενος στην κυβέρνηση τόνισε: «Δε θέλετε να υπάρξει ανάπτυξη του αγροτικού τομέα» υπενθυμίζοντας πως «όταν συζητούσαμε τον προϋπολογισμό» είχαμε πει τότε ότι είναι χαμηλότερος από πέρυσι για τα έργα ύδρευσης - άρδευσης «να λοιπόν η πολιτική σας βούληση»!

Ενιαίος Φορέας για τους υδάτινους πόρους

Την άμεση ανάγκη κατασκευής έργων υποδομής στη Θεσσαλία, επισήμανε στη δική του τοποθέτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δημήτρης Τσιόγκας σημειώνοντας πως «παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι ανάγκες οι κυβερνήσεις δεν προχώρησαν σε έργα υποδομής». Αναφέρθηκε επίσης στη μη υλοποίηση της εκτροπής του άνω ρου το Αχελώου προς τη Θεσσαλία, τονίζοντας ότι άμεσα χρειάζεται να γίνουν και τα φράγματα πύλης Μουζακίου κ.ά. Ο Δημήτρης Τσιόγκας έκανε λόγο για «έλλειψη σύγχρονων δικτύων και στην ύδρευση και στην άρδευση», καθώς και «στην έλλειψη Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης υδάτινων πόρων». Τόνισε δε ότι «το πρόβλημα της λειψυδρίας δεν είναι πρόσκαιρο και καιρικό, αλλά πολιτικό και μόνιμο», σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει τις προτάσεις του για να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και ριζικά αυτό το πρόβλημα. Κατέληξε επισημαίνοντας ότι «ο λαός της Θεσσαλίας θα ασκήσει πιέσεις με όλα τα μέσα», αφού «ό,τι έχει γίνει σήμερα, έχει γίνει κάτω από την πίεση του κινήματός του».

Πανάκριβο το νερό στα νησιά

«Το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι τεράστιο στα νησιά» επισήμανε παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, τονίζοντας ότι «αντιμετωπίζεται με τη μεταφορά ή την αφαλάτωση, όμως το κόστος μεταφέρεται στους κατοίκους και το αγαθό αυτό γίνεται πανάκριβο». Αναφερόμενος συνολικά στις νησιωτικές περιοχές τόνισε ότι «υποσχέσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπήρξαν, αλλά τα έργα δεν προχώρησαν είτε έμειναν ημιτελής». Δίνοντας μια εικόνα της κατάστασης σημείωσε ότι στη Λέσβο οι «ταμιευτήρες» (σσ νερού) δε λειτουργούν, στη Νάξο γίνεται ένα φράγμα που δε λέει να τελειώσει, στην Τήνο το φράγμα έχει γίνει σχεδόν βούρκος, ενώ όπως είπε στην Κρήτη το πρόβλημα είναι και εκεί έντονο ιδιαίτερο ιδιαίτερα στην Κέντρο-ανατολική Κρήτη. Παράλληλα σχολίασε ότι «επιπτώσεις στη λειψυδρία έχει και η αγροτική σας πολιτική», αφού εγκαταλείπονται αγροτικές καλλιέργειες που μπορούσαν να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Σημείωσε καταληκτικά ότι «αν δεν παρθούν μέτρα, το αύριο θα είναι ακόμα χειρότερο» τονίζοντας ότι «εδώ χρειάζεται και θα παρέμβει οπωσδήποτε το λαϊκό κίνημα».

Φταίει η πολιτική της ΕΕ

Το προβλήματα στους υδάτινους ορίζοντες «είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής που έχει σχέση άμεση με την πολιτική που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ενωση», επισήμανε χτες στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Παναγιώτης Κοσιώνης, ασκώντας μάλιστα κριτική στη Νέα Δημοκρατία, η οποία καταγγέλλει για ανικανότητα την κυβέρνηση ενώ στην ουσία συμφωνεί με τις επιλογές και την πολιτική της.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, επισήμανε ότι εδώ και χρόνια έχουν προειδοποιηθεί οι κυβερνήσεις για τις περιβαλλοντικές αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα της λειψυδρίας, χωρίς όμως να έχουν κάνει κάτι γι' αυτό. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στον νομό Αχαΐας υποστήριξε ότι «έχουμε μελέτες του ΙΓΜΕ που λένε ότι είναι 3ος ή 4ος από πλευρά υδάτινων πόρων στην Ελλάδα και όμως αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα», σημειώνοντας ότι λόγω της ύπαρξης ποταμών «θα απαιτούνταν μικροεπεμβάσεις» μέχρι σήμερα «δεν έχει γίνει τίποτε». Κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στο θέμα του φράγματος Πύρου - Παπαπύρου και την κωλυσιεργία με βάση τη λογική του ότι εντάσσεται στα «μεγάλα έργα» σημείωσε ότι «εμείς για τα μεγάλα έργα έχουμε πει: είναι θέμα προτεραιοτήτων», τονίζοντας ότι η διευθέτηση υδάτινων πόρων του νομού μέσω του φράγματος δεν υλοποιήθηκε «γιατί αρνήθηκε η ΕΕ να το χρηματοδοτήσει, γιατί δε χρηματοδοτεί έργα που έχουν να κάνουν με την αγροτική ανάπτυξη». Κατέληξε λέγοντας ότι ζητάμε διευθέτηση των υδάτινων πόρων, «μπορούν να γίνουν αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ