Τρίτη 29 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
«Θολό τοπίο» για τις νέες ρυθμίσεις

Μια σειρά από νέα μέτρα, που, όπως όλα δείχνουν, ενισχύουν τα μονοπώλια στο κύκλωμα εμπορίας υγρών καυσίμων στο όνομα της...«ενίσχυσης του ανταγωνισμού», περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που ολοκληρώνει η κυβέρνηση αυτές τις μέρες. Το νομοσχέδιο συζητήθηκε χτες επί μακρόν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Ανάπτυξης με τη συμμετοχή εκπροσώπων των διυλιστηρίων, των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και των πρατηριούχων. Πάντως, το γεγονός ότι μετά τη σύσκεψη δεν έγιναν επίσημες δηλώσεις ενίσχυσε τη δυνατότητα να «διαρρεύσουν», από διαφορετικές πηγές, διαφορετικές εκδοχές για το περιεχόμενο του σχετικού νομοθετήματος. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα των διυλιστηρίων να ιδρύουν πρατήρια υγρών καυσίμων. Στη ρύθμιση αυτή αντιδρούν οι πρατηριούχοι, που υποστηρίζουν ότι θα δεχτούν ένα νέο πλήγμα και θα ενισχυθούν τα κέρδη των μονοπωλίων. Η κυβέρνηση για να «χρυσώσει το χάπι» στους πρατηριούχους, φέρεται να επιτρέπει την...«ελεύθερη» πρόσβασή τους στα διυλιστήρια για την προμήθεια των καυσίμων, αλλά υπό τον όρο ότι γι' αυτό θα συσταθούν προμηθευτικοί συνεταιρισμοί, πράγμα το οποίο οι ίδιοι δηλώνουν ότι είναι ανέφικτο, ενώ επιπλέον, δεν τους δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν βυτιοφόρα μεγαλύτερης χωρητικότητας, από οκτώ τόνους. Ετσι, σε κάθε περίπτωση οι εταιρίες είναι αυτές που θα εξακολουθήσουν να έχουν το ρόλο της μεταφοράς καυσίμων. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση της ΕΕ, εξετάζει τρόπους με τους οποίους θα διευκολύνει τις εταιρίες να κάνουν εισαγωγές καυσίμων.

Οπως σχολιάζουν οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ολόκληρο το περιεχόμενό του είναι υπέρ των διυλιστηρίων και των εταιριών και κάνουν λόγο για πραγματοποίηση κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα. Το νομοσχέδιο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες.

Στο μεταξύ, μειώσεις αναμένεται να ανακοινωθούν για δεύτερη βδομάδα μετά από ανατιμήσεις μηνών στις τιμές των βενζινών. Συγκεκριμένα, οι μειώσεις θα κινούνται γύρω στις 4 δρχ. το λίτρο, ενώ αύξηση κατά 1 δρχ. το λίτρο περίπου αναμένεται για την τιμή του πετρελαίου κίνησης. Οι μειώσεις των βενζινών αποδίδονται σε αντίστοιχη αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του προϊόντος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ