Παρασκευή 9 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε επικίνδυνη φάση οι γερμανικές αποζημιώσεις

Σε επικίνδυνες ατραπούς οδηγείται το εθνικό θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, με ενδεχόμενο να χαθεί ολοκληρωτικά αυτή η υπόθεση. Τον κίνδυνο αυτό επισημαίνουν οι αντιστασιακές οργανώσεις, το Εθνικό Συμβούλιο για τις Γερμανικές Επανορθώσεις, καθώς και η Πανελλήνια Ενωση Δικηγόρων (ΠΕΔ).

Σε έκτακτη σύσκεψη της ΠΕΔ για τις γερμανικές αποζημιώσεις που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα επισημάνθηκε ότι οι «ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες και δεν ήρθη στο ύψος των περιστάσεων». Οι κατηγορίες που καταλογίζονται στην κυβέρνηση είναι ότι δεν έθεσε το θέμα - όπως θα έπρεπε - στις γερμανικές αρχές, στους διεθνείς οργανισμούς, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν αξιοποίησε τις ευνοϊκές αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων και κυρίως της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Στο μεταξύ στιγματίστηκε και η πρακτική του προέδρου του Αρείου Πάγου, Στ. Ματθία, ο οποίος οδηγεί την υπόθεση με τις γερμανικές αποζημιώσεις σε επικίνδυνη φάση. Ο Στ. Ματθίας παρέπεμψε την υπόθεση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, παρόλο που η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το θέμα της ετεροδικίας έκρινε ότι τα ελληνικά μπορούν να εκδικάζουν δίκες για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Μάλιστα, οι δικηγόροι ισχυρίζονται ότι η απόφαση του Α' Τμήματος του Αρείου Πάγου (στο οποίο προεδρεύει ο Στ. Ματθίας) για παραπομπή της υπόθεσης στην Ολομέλεια είναι παράνομη, καθώς οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου πρέπει να εφαρμόζονται από τα δικαστήρια (άρθρο 580, παρ. 4 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας).

Επίσης, για τον Στ. Ματθία ανέφεραν ότι έπρεπε να αυτοεξαιρεθεί από τη συνεδρίαση του Α' Τμήματος, γιατί συμμετείχε στην Ολομέλεια, όπου και μειοψήφησε (άρθρο 52 παρ. 1 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ