Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

MΑΔΡΙΤΗ.-- Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Καστίλια Λεόν της βόρειας Ισπανίας, καθώς η πυρκαγιά έχει από την περασμένη Κυριακή απανθρακώσει πάνω από 100.000 στρέμματα.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Η ΣΟΝΥ σχεδιάζει να κάνει εκατοντάδες απολύσεις -έως και χίλιες σε σύνολο τριών χιλιάδων προσωπικού- στη μονάδα της στη νότια Σουηδία, στο Λουντ, ανέφερε χτες η σουηδική εφημερίδα «Sydsvenskan».

ΜΟΣΧΑ.-- Το θάνατο άλλων τεσσάρων ατόμων προκάλεσαν χτες νέες πλημμύρες στη νότια ρωσική επαρχία Κρασνοντάρ, όπου τον περασμένο μήνα οι πλημμύρες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 171 ανθρώπους.

MΠΙΣΚΕΚ.-- Κατέρρευσε χτες ο τετρακομματικός κυβερνητικός συνασπισμός στην Κιργιζία έπειτα από πολύμηνες διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Ωστόσο προσωρινά το ίδιο κυβερνητικό σχήμα παραμένει στη θέση του ως υπηρεσιακή κυβέρνηση. Στην Κιργιζία υπάρχει αμερικανική στρατιωτική αεροπορική βάση που χρησιμοποιείται για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Συμφωνία για την πώληση 12 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου υπογράφτηκε μεταξύ της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Κολομβίας «Ecopetrol» και της Ινδικής «Essar Oil» σύμφωνα με την εφημερίδα «The Hindu». H συμφωνία, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εντάσσεται στο σχέδιο «ανεξαρτητοποίησης» από το ιρανικό πετρέλαιο, ενέργεια αναγκαστική εξαιτίας του εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι στον τραπεζικό τομέα, κυρίως εργαζόμενοι στις κρατικές τράπεζες, πραγματοποιούν από χθες 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο σχέδιο μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης για τον τραπεζικό τομέα, που βρίσκεται υπό εξέταση στο Κοινοβούλιο και η ψηφοφορία για την έγκρισή του αναμένεται σήμερα. Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει τη χαλάρωση των όρων για τις συγχωνεύσεις τραπεζών και για τη ροή των ιδιωτικών κεφαλαίων, την αύξηση του ορίου δικαιωμάτων των μετόχων στις ιδιωτικές τράπεζες από 10% σε 26% κ.ά.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Εκκληση ενότητας απηύθυνε η τουρκική πολιτική ηγεσία, η οποία εκπροσωπήθηκε στον υψηλότερο βαθμό, διά του προέδρου, του πρωθυπουργού και αρχηγών κοινοβουλευτικών κομμάτων, στις κηδείες των θυμάτων από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, τη Δευτέρα το βράδυ, έξω από αστυνομικό τμήμα της πόλης Γκαζιαντέπ. Η τουρκική ηγεσία επιμένει να επιρρίπτει ευθύνες στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν, το οποίο, όμως, απέρριψε κάθε εμπλοκή του στην επίθεση.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Κανονικά θα συμμετάσχει στη σύνοδο των 120 χωρών μελών του Κινήματος των Αδεσμεύτων στην ιρανική πρωτεύουσα ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, παρά τις πιέσεις για το αντίθετο που άσκησαν ΗΠΑ και Ισραήλ υποστηρίζοντας ότι η απουσία του θα ήταν μήνυμα προς την ιρανική ηγεσία σε σχέση με το πυρηνικό της πρόγραμμα, για το οποίο αρχίζει ένας νέος γύρος συζητήσεων στα τέλη της εβδομάδας με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Η ετήσια σύνοδος των Αδεσμεύτων θα πραγματοποιηθεί στις 30 - 31 Αυγούστου και θα συμμετάσχουν περίπου 30 ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Αιγύπτιος πρόεδρος αλ Μούρσι, ο πρώτος που μεταβαίνει στην Τεχεράνη μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ