Σάββατο 25 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Οργανώνει σύσκεψη στις 5 Σεπτέμβρη

Με θέμα τις εξελίξεις στον κλάδο και την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα

Σύσκεψη, με θέμα τις εξελίξεις στον κλάδο και την απάντηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος οργανώνει η Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού του ΠΑΜΕ την Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ. μ. στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», με θέμα τις εξελίξεις και την απάντηση του ταξικού συνδικαλιστικου κινήματος.

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία επισημαίνει ότι: «Τα ψέματα τελείωσαν. Είμαστε μπροστά σε ραγδαίες εξελίξεις. Μετά την πώληση - χάρισμα της ΑΤΕ ανοίγει ένας νέος κύκλος συγχωνεύσεων, εξαγορών και αναδιάρθρωσης των τραπεζικών ομίλων.

Για τους εργαζόμενους στις τράπεζες η εξέλιξη αυτή θα συνοδευτεί με απώλειες θέσεων εργασίας, νέες ανατροπές των σχέσεων εργασίας (μισθολογικά, ασφαλιστικό, ωράρια) προς το χειρότερο. Το μονοπωλιακό κεφάλαιο θα αποκτήσει μεγαλύτερη ακόμα δύναμη και εξουσία σε βάρος όλων των εργαζομένων.

Καμία εμπιστοσύνη στις απατηλές θεωρίες ότι η εξέλιξη αυτή δεν αφορά τη "δική μας τράπεζα".

Καμία εμπιστοσύνη στις αντιλήψεις περί κακών και ανίκανων διαχειριστών.

Είναι θεωρίες και πρακτικές που αποπροσανατολίζουν και αφοπλίζουν τους εργαζόμενους».

Οπως σημειώνει η Γραμματεία, η πείρα που ήδη συγκεντρώνεται στον κλάδο (π.χ. οι συνέπειες που έχει η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ) βεβαιώνει πόσο άγρια θα κλιμακωθεί η επίθεση στον κλάδο, γι' αυτό κι είναι μεγάλη η ανάγκη οργάνωσης και πάλης των εργαζομένων: «Προϋπόθεση για αυτή τη μάχη είναι να ξεπεράσουμε τις σημερινές συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Εχουν μεγάλες ευθύνες, καθώς ήταν ο δούρειος ίππος της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Τόσο η ηγεσία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ), όσο και οι διοικήσεις των επιχειρησιακών σωματείων καλλιεργούσαν πνεύμα ηττοπάθειας, εφησυχασμού και δημιουργίας συνειδητού αποπροσανατολισμού. Αντί να οργανώσουν τον αγώνα και να μαχητικοποιήσουν τους εργαζόμενους μέσα από γενικές συνελεύσεις, αποδέχονταν μειώσεις μισθών και επιδομάτων, μέσα από «κοινωνικούς διαλόγους». Εκκωφαντική ήταν η σιωπή της ΟΤΟΕ τόσο στο κλείσιμο των Συνεταιριστικών Τραπεζών όσο και στην επίθεση που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι σε Εμπορική και ΑΤΕ το προηγούμενο διάστημα.

Οι εργαζόμενοι ζούσαν με τη μοναξιά του τερματοφύλακα πριν το πέναλτι. Εκείνοι, οι επαγγελματίες συνδικαλιστές, ζούσαν τόσα χρόνια με τα προνόμια και με το οξυγόνο του κοινωνικού διαλόγου. Τώρα που κλείνει η στρόφιγγα του οξυγόνου τους κι εκλιπαρούν να μη χάσουν τα οφίτσιά τους, είναι πανέτοιμοι να μας πουλήσουν και πάλι.

Και σήμερα συνεχίζουν προκλητικά τον επικίνδυνο για τους εργαζόμενους ρόλο τους. Παρακολουθούν τις εξελίξεις και ρίχνουν πυροτεχνήματα, πότε για δημόσιο πυλώνα, πότε για την «ανακεφαλαιοποίηση με όρους» και για τον κοινωνικό ρόλο των τραπεζών μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.

Κρύβουν ότι οι δανειστές - μονοπώλια για μια ακόμη φορά θα επιβάλουν τους όρους τους, με γνώμονα τη σωτηρία του κεφαλαίου και σε βάρος του λαού. Κρύβουν ότι η ανακεφαλαιοποίηση απαιτεί αυστηρή εφαρμογή των μνημονίων.

Πρέπει όλοι να απαντήσουμε στο ερώτημα πού πάμε, ποια είναι η προοπτική. Το ΠΑΜΕ σας καλεί να μελετήσουμε την πείρα μας, να πάρουμε τις αποφάσεις μας. Το μέλλον είναι στα χέρια μας και όχι στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», τονίζει η Γραμματεία. Ενώ μεταξύ άλλων καταλήγει: «Ούτε η ΕΕ μπορεί να γίνει φιλολαϊκή, ούτε το καπιταλιστικό σύστημα ανθρώπινο. ΤΩΡΑ, λοιπόν, είναι η ώρα της ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗΣ του συνδικαλιστικού κινήματος του κλάδου μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το θέμα της ΑΤΕ αφορά όλη την Ελλάδα (2012-07-19 00:00:00.0)
Στη μάχη για την ανάπτυξη των αγώνων (2012-01-21 00:00:00.0)
Πανελλαδική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων (2011-03-29 00:00:00.0)
Σήμερα η σύσκεψη του κλαδικού σωματείου (2010-07-22 00:00:00.0)
Ανάκληση της απόλυσης (2005-08-18 00:00:00.0)
«Ολοι στους δρόμους» (2002-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ