Πέμπτη 22 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
Σήμερα η σύσκεψη του κλαδικού σωματείου

Πανελλαδική απεργία πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αντιδρώντας στην πρόταση εξαγοράς του Ταμιευτηρίου - όπως και της Αγροτικής Τράπεζας - από την Τράπεζα Πειραιώς. Για τις εξελίξεις στον κλάδο και την οργάνωση του αγώνα, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων διοργανώνει σήμερα σύσκεψη, στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία του σωματείου (πλατεία Μητροπόλεως 10, Αθήνα).

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το κλαδικό συνδικάτο στην ανακοίνωσή του, με βάση και τις νέες εξελίξεις «οι εργαζόμενοι στις τράπεζες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό. Αρνητικές θα είναι οι συνέπειες. Οπως λέει η πείρα μας από προηγούμενες συγχωνεύσεις - εξαγορές και στον κλάδο μας και σε άλλους κλάδους, το τίμημα θα είναι βαρύ. Θα ακολουθήσουν απολύσεις και η πλήρης διάλυση των όποιων εργασιακών σχέσεων διατηρούμε ακόμα». Γι' αυτό καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη, αλλά και σε συσπείρωση στο συνδικάτο και μαζί με το ΠΑΜΕ, τους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους να αγωνιστούν ενάντια στις συνέπειες αυτών των εξελίξεων.

Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης οι εργαζόμενοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία του ΤΤ στην Αθήνα. Στη συγκέντρωση των απεργών τόσο ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Στ. Κούκος όσο και ο γραμματέας Α. Μυλωνόπουλος, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού και εγκλωβισμού των εργαζομένων, επανέλαβαν την πρόταση της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ για «δημόσιο πυλώνα τραπεζών». Δηλαδή σε μια περίοδο που δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων χτυπιούνται αλύπητα για την εξασφάλιση και αύξηση των κερδών των τραπεζών, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους ότι μπορεί οι τράπεζες να λειτουργήσουν με κριτήρια που έρχονται σε αντίθεση με τα κέρδη τους.

Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Οικονομικών και συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Η. Πλασκοβίτη, ο οποίος και δήλωσε στους συνδικαλιστές ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ζήτημα, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμα.

Σε εξέλιξη οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα η Τράπεζα Πειραιώς (όμιλος Σάλλα) κατέθεσε «πρόταση» για την από κοινού εξαγορά του συνόλου των ποσοστών που κατέχει το Δημόσιο στην ΑΤΕ (77,31%) και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (33,04%) έναντι 701 εκατ. ευρώ. Το «μήνυμα» στους τραπεζίτες ήδη είχε σταλεί από την ίδια την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδας, που εδώ και μήνες παρότρυναν για νέο κύκλο συγχωνεύσεων - εξαγορών στο χώρο των τραπεζών. Να σημειώσουμε ότι όποιος τραπεζικός όμιλος αποκτήσει τα ποσοστά συμμετοχής του Δημοσίου στα δύο τραπεζικά ιδρύματα, αυτόματα αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο στη χώρα.

Για το τέλος αυτής εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης αναμένεται η συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να αποφασίσουν για το διορισμό ιδιωτών «συμβούλων», που σε πρώτη φάση θα απoτιμήσουν τη χρηματική αξία των ποσοστών του κράτους στις τράπεζες και στη συνέχεια θα «αξιολογήσουν» προτάσεις και επιχειρηματικά πλάνα που θα βάλουν στο τραπέζι οι τραπεζικοί όμιλοι.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε χτες με τον επικεφαλής της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκη, χωρίς όμως να γίνουν επίσημες δηλώσεις. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, εξετάζεται και η δυνατότητα αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ, στην οποία είναι απόλυτα βέβαιο ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει η κυβέρνηση, εκχωρώντας με αυτό τον τρόπο νέους πόντους και ζωτικό χώρο στους ιδιώτες. Απόλυτα μέσα στους σχεδιασμούς τους είναι η διεύρυνση του σχήματος ιδιωτικοποίησης με τη συμμετοχή και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ή και άλλων όπως με την Τράπεζα Αττικής, όπου μέτοχοι σήμερα είναι οι υπό συγχώνευση στο ίδιο πακέτο, δηλαδή το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με ποσοστό 19,1% και το ΤΤ με 20%. Σε χτεσινές δηλώσεις η διοίκηση του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει ότι δεν εξετάζει ούτε το ενδεχόμενο εξαγορών ούτε και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργία του κλάδου για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (2013-01-12 00:00:00.0)
Ασφαιρα πυρά στους αντεργατικούς σχεδιασμούς (2013-01-10 00:00:00.0)
Το θέμα της ΑΤΕ αφορά όλη την Ελλάδα (2012-07-19 00:00:00.0)
Πακέτο ιδιωτικοποιήσεων (2011-01-04 00:00:00.0)
Τετραπλή συγχώνευση σε πακέτο! (2010-07-17 00:00:00.0)
Μεθοδεύεται το ξεπούλημά του (2000-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ