Πέμπτη 10 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΤΟΕ
Ασφαιρα πυρά στους αντεργατικούς σχεδιασμούς

Την απόφαση να εξουσιοδοτήσει την Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ να κηρύξει απεργία την επόμενη βδομάδα, πήρε στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και παρατάξεις που πρόσκεινται στον εργοδοτικό συνδικαλισμό) για το ζήτημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), το οποίο προορίζεται για πώληση. Η «Ενωτική Ριζοσπαστική Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ) αν και δήλωσε ότι συμφωνεί με το σκεπτικό της απόφασης δεν την ψήφισε ζητώντας να διευρυνθεί το πλαίσιο με το ζήτημα της κλαδικής ΣΣΕ και να γίνει και μια επιπλέον κινητοποίηση αύριο. Να σημειωθεί πως το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με ομόφωνη απόφασή του (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) ζήτησε από το Γενικό Συμβούλιο να κηρυχθεί απεργία στον κλάδο σήμερα!

Ως προς το περιεχόμενο της απεργίας η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ υποτίθεται ότι προκρίνει το αίτημα για διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά την ίδια στιγμή προβάλλει θέσεις (όπως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τραπεζών) που έρχονται σε αντίθεση με το δικαίωμα στη δουλειά.

Οι ταξικές δυνάμεις, το «Αγωνιστικό Μέτωπο», επισήμαναν ότι η ιδιωτικοποίηση του ΤΤ είναι μέρος των συγχωνεύσεων και εξαγορών στον τραπεζικό κλάδο οι οποίες αποτελούν αντικειμενική ανάγκη των τραπεζικού κεφαλαίου προκειμένου να βγει από την κρίση με τις λιγότερες ζημιές. Για τους εργαζομένους η διαδικασία αυτή σημαίνει απολύσεις, συρρίκνωση των δικαιωμάτων, μείωση των μισθών. Εμπόδια σε αυτήν την εξέλιξη μπορεί να βάλει η οργάνωση του κλάδου και συνολικά των εργαζομένων, ο συντονισμός της δράσης που θα έρχεται σε ρήξη με το σύνολο αυτή της πολιτικής, θα διεκδικεί τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και όλων των δικαιωμάτων. Ακόμα επισήμαναν ότι το ΔΣ του Σωματείου του ΤΤ έπρεπε να είχε ήδη προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. Παράλληλα, κατήγγειλαν την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ που βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη ενιαίας αγωνιστικής δράσης και καλλιεργεί την αυταπάτη περί κοινωνικού ρόλου των τραπεζών στον καπιταλισμό. Οι ταξικές δυνάμεις πρότειναν να γίνει απεργία στον κλάδο την επόμενη βδομάδα με την προϋπόθεση να πραγματοποιηθούν σε κάθε χώρο δουλειάς γενικές συνελεύσεις για την επιτυχία της. Ακόμα η απεργία να συνδεθεί με το ζήτημα της κλαδικής ΣΣΕ και υπάρξει πρόγραμμα κλιμάκωσης του αγώνα για να μπουν εμπόδια στην εφαρμογή των αντεργατικών σχεδιασμών που αφορούν στο ΤΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ