Πέμπτη 10 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Θέλει το 2013 «έτος στροφής» για το κεφάλαιο

Ενα ακόμα «σχέδιο» για την ανάκαμψη της πλουτοκρατίας από την κρίση, παρουσίασε χτες ο Ε. Βενιζέλος

Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων και για την παραπέρα θωράκιση στου αστικού πολιτικού συστήματος παρουσίασε ο Ε. Βενιζέλος, μιλώντας χτες στη Γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

Τόνισε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η θητεία της κυβέρνησης να είναι τετραετής και σημείωσε: «Η κυβέρνηση δεν είναι μια κυβέρνηση της ΝΔ με την οποία εμείς συνεργαζόμαστε, αλλά μια κυβέρνηση συνεργασίας τριών κομμάτων που ελέγχεται από την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία στην οποία συμμετέχουμε και την οποία συνδιαμορφώνουμε. Θέλουμε κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, η χώρα και η οικονομία χρειάζεται χρόνο, το ίδιο και εμείς».

Με στόχο την υποταγή του λαού στα νέα βάρβαρα μέτρα, ανέφερε ότι «το 2013 είναι έτος στροφής για την ελληνική οικονομία, η χρονιά του πρωτογενούς πλεονάσματος, η χρονιά της ανάσχεσης της ύφεσης».

Την ίδια ώρα βέβαια, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι η «ανάκαμψη» αφορά τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που θα επωφεληθούν από το «πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων», την «ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος» και ξεκαθάρισε ότι στόχος της συγκυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την «προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων».

Σε αυτή την κατεύθυνση, πρόσφερε σαφείς διαβεβαιώσεις προς το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση των τριών εταίρων θα εφαρμόσει τις απαιτούμενες «διαρθρωτικές αλλαγές» με στόχο την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης με «σταθερότητα, στρατηγική καθαρότητα, εθνική υπευθυνότητα και μεταρρυθμιστική επιμονή».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε «τέσσερις πυλώνες» πάνω στους οποίους όπως είπε «μπορεί να στηριχτεί η στροφή της χώρας».

-- Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που, όπως είπε, θα έχει τη στήριξη του κράτους και θα βασιστεί στο «τραπεζικό σύστημα» και τις «πρωτοβουλίες του κόσμου των επιχειρήσεων και της αγοράς».

-- Εθνικό φορολογικό σύστημα. Ο Ε. Βενιζέλος έκανε λόγο για «ένα ριζοσπαστικό εθνικό φορολογικό σύστημα που ανταποκρίνεται στην αντίληψή μας για την Ελλάδα του μέλλοντος, ως χώρο εγκατάστασης επιχειρήσεων, ως χώρο που αξιοποιεί τα τεράστια φυσικά πλεονεκτήματα». Δηλαδή, την εξασφάλιση νέων φορολογικών προνομίων για το μεγάλο κεφάλαιο.

-- Αναθεώρηση του Συντάγματος. Πρότεινε την κατάθεση κοινού κειμένου Αναθεώρησης του Συντάγματος από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, «έναν άλλο ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, και του τρόπου εκλογής του απευθείας από το λαό, με αυξημένες αρμοδιότητες σε σχέση με σήμερα». Επίσης, αλλαγή τους «εκλογικού συστήματος (...) γιατί η χώρα θα περάσει μια μακρά περίοδο κυβερνήσεων συνεργασίας». Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η μεγαλύτερη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος.

-- Εθνική στρατηγική, που τη συνέδεσε με «το νομοθετικό και επιχειρησιακό πλαίσιο για την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου της χώρας». Πρέπει, είπε, «να δηλωθούν στον ΟΗΕ οι συντεταγμένες των ερευνών για υδατάνθρακες για να προχωρήσουν και τα θέματα των θαλάσσιων ζωνών και της ΑΟΖ». Ουσιαστικά, περιέγραψε τις κινήσεις της συγκυβέρνησης για την παραχώρηση του φυσικού πλούτου της χώρας στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο Ε. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα γίνει από 28 Φλεβάρη έως 3 Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ