Πέμπτη 10 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
Νέα ισχυρά αντιλαϊκά μποφόρ

Μέχρι το επόμενο Γιούρογκρουπ στις 21 Γενάρη, θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το νέο φορολογικό, να «σπάσει» το ΤΤ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, να εγκριθούν οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ και να ανακοινωθούν νέες ιδιωτικοποιήσεις

Ο συντονισμός του αντιλαϊκού έργου, ενόψει του Γιούρογκρουπ στις 21 του Γενάρη, ήταν, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το αντικείμενο της χτεσινής σύσκεψης του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών. Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης, καθώς και συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Οπως προβλέπεται από το 2ο μνημόνιο, στις επόμενες 12 μέρες, η τρικομματική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει προωθήσει τις αποκαλούμενες προαπαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να εκταμιευτούν από την τρόικα οι επόμενες δόσεις του δανείου, των 14,8 δισ. ευρώ και θα πρέπει να δοθούν ως το τέλος του ερχόμενου Μάρτη.

Οι προαπαιτούμενες αυτές δράσεις είναι:

1) Η ψήφιση από τη Βουλή του νέου φορομπηχτικού νομοσχεδίου το οποίο συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια και προβλέπει νέα έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ από νέες φορολογίες.

2) Η προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, με τα ΕΛΠΕ, τον ΟΠΑΠ, τις ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ και τον Αστέρα Βουλιαγμένης, να βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα. Οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2013, ενώ μέσα στο τρέχον έτος θα πρέπει να εισρεύσουν στα ταμεία έσοδα 2,5 δισ. ευρώ από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.

3) Η κατάθεση κυρωτικού νόμου για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που προώθησε το προηγούμενο διάστημα η συγκυβέρνηση και κατά βάση αφορούν τους δημοσιονομικούς κανόνες για την εποπτεία της εφαρμογής του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης (Υπουργεία, ΟΤΑ, ΟΚΑ, Νοσοκομεία και άλλοι φορείς). Με τους δημοσιονομικούς αυτούς κανόνες, επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί στο ύψος των δαπανών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε βάθος τριετίας, ενώ σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου της δαπάνης, τίθενται αυτόματα σε λειτουργία «διορθωτικά» μέτρα και στο σκέλος των εσόδων (αύξηση της φορολογίας) και στο σκέλος των δαπανών, ενώ επιβάλλονται κυρώσεις στον «παρανομούντα» Οργανισμό.

4) Εγκριση των ανατιμήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος ιδιωτών στην Επιχείρηση, στην προοπτική της πλήρους ιδιωτικοποίησής της. Η συγκυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει μεσοσταθμικές αυξήσεις περί το 11%, τις οποίες αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες.

5) Διάσπαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε «καλή» και «κακή» Τράπεζα, με τα κερδοφόρα στοιχεία του Ενεργητικού και του Παθητικού να πωλούνται στους ενδιαφερόμενους αγοραστές (έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον Εθνική, Αλφαμπανκ, Γιούρομπανκ, Αττικής) και το ζημιογόνο τμήμα της να παραμένει στο Δημόσιο.

6) Προετοιμασία της επικαιροποίησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2013 - 2016, με την έλευση της τρόικας τον ερχόμενο Φλεβάρη. Από τα αποτελέσματα των ελέγχων που θα πραγματοποιήσει το τριμελές κλιμάκιο των δανειστών, θα εξαρτηθεί αν ληφθούν και νέα μέτρα δημοσιονομικής φύσης, ή μέτρα στον τομέα των εργασιακών σχέσεων.

7) Συνέχιση της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Σύμφωνα με στοιχεία του Νοέμβρη του 2012, οι οφειλές αυτές ανέρχονταν στα 9,4 δισ. ευρώ, ενώ μικρό τμήμα τους εξοφλήθηκε στα τέλη του προηγούμενου Δεκέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς (2015-01-22 00:00:00.0)
Η επιμήκυνση «γέφυρα» για τα επόμενα πακέτα μέτρων (2012-11-14 00:00:00.0)
Προϋπολογισμός πολλών αντιλαϊκών μποφόρ... (2005-11-17 00:00:00.0)
«Εκτροχιάστηκε» από τα κρυφά ελλείμματα (2002-11-09 00:00:00.0)
Δεδομένη η λιτότητα για τα λαϊκά στρώματα (2001-11-08 00:00:00.0)
"Μαϊμού" και ο προϋπολογισμός του 1998 (1997-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ