Σάββατο 9 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2002
«Εκτροχιάστηκε» από τα κρυφά ελλείμματα

Εντείνουν το φορολογικό ξεζούμισμα εργαζομένων και συνταξιούχων

Τον ολοκληρωτικό ...εκτροχιασμό του προϋπολογισμού για το 2002 - σε σχέση με τους στόχους, οι οποίοι είχαν τεθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή πέρσι το Δεκέμβρη - ομολόγησε χτες η κυβέρνηση. Ηδη, αναγκάζεται - με τα απολογιστικά στοιχεία για τη μέχρι στιγμής εκτέλεση του προϋπολογισμού 2002 - να αναθεωρήσει όλους τους αρχικούς στόχους, τόσο στο σκέλος των δαπανών, όσο και στο σκέλος των εσόδων. Η εξέλιξη αυτή, μετά και την αποκάλυψη των κρυφών ελλειμμάτων και των άλλων αλχημειών, προϊδεάζει για την ένταση του φορολογικού ξεζουμίσματος εργαζομένων και συνταξιούχων, ενισχύοντας, παράλληλα, τα κέρδη για τους μεγαλοδανειστές του Δημοσίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η κυβέρνηση, έχοντας να αντιμετωπίσει την τεράστια και αδικαιολόγητη έκρηξη των δαπανών, που δημιούργησε η πολιτική της, ανεβάζει τον πήχη για τα φορολογικά έσοδα με την ένταση του φορολογικού ξεζουμίσματος εργαζομένων και συνταξιούχων.

Η ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνουν για τα λαϊκά στρώματα προκύπτει από το δελτίο εκτέλεσης προϋπολογισμού για το διάστημα Γενάρης - Σεπτέμβρης 2002, σύμφωνα με το οποίο:

  • Ο στόχος για το ρυθμό αύξησης των ακαθάριστων εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού για το 2002 φτάνει στο 6,4%, έναντι 6,1% που σχεδίαζαν στον προϋπολογισμό.
  • Η αύξηση στις πρωτογενείς δαπάνες αναμορφώνεται σε 8,4% (από 5,4%).
  • Οι δανειακές ανάγκες (ελλείμματα) σημειώνουν πραγματική έκρηξη. Ετσι, ενώ αρχικά έκαναν λόγο για μείωση κατά 425,5%, τώρα αναθεωρούν το στόχο σε αύξηση κατά 116,9%! Να σημειωθεί ότι στα παραπάνω ποσά δεν περιλαμβάνονται αρκετά κονδύλια, για τα οποία η κυβέρνηση, για πρώτη φορά, τα δημοσιοποιεί σε διαφορετικό πίνακα. Στην κατηγορία αυτή, υπάρχουν συνολικές δαπάνες ύψους 2,5 δισ. ευρώ, μεταξύ αυτών για χρεολύσια τρίτων ύψους 241 εκατ. ευρώ, για το ΝΑΤΟ 13 εκατ. ευρώ, καθώς και για τα ειδικά ομόλογα σε ΙΚΑ - ΟΓΑ, που, επίσης, δεν είχαν συμπεριλαμβάνει στον προϋπολογισμό.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ