Σάββατο 9 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΝΑΥΤΩΝ»
Σήμα κινδύνου για την ακτοπλοΐα

Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούει προς τους ναύτες ο «Αγωνιστικός Συνδυασμός Ναυτών» (ΑΣΝ), προειδοποιώντας, σε σχετική του ανακοίνωση, ότι με το νέο καθεστώς που τέθηκε σε ισχύ στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες από την 1η Νοέμβρη, τινάζονται «στον αέρα θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα» του κλάδου.

«Εγκαινιάζεται - τονίζει - με αυτόν τον τρόπο, νέος κύκλος αντιναυτεργατικής επίθεσης με ολέθριες συνέπειες στον κλάδο μας και γενικότερα στο ναυτεργατικό κόσμο. Συγκεκριμένα, δυναμιτίζονται εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην ακτοπλοΐα και κουρελιάζονται εργασιακά μας δικαιώματα» και εξηγεί ότι οι εφοπλιστές, πατώντας στο διαλυτικό κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απαιτούν, εκτός των άλλων, την καθιέρωση οργανικής σύνθεσης ασφαλείας και επέκταση του χρόνου ακινησίας των πλοίων. Το πρώτο σημαίνει μείωση του πληρώματος και την κάλυψη των αναγκών των πλοίων με υπερεντατικοποίηση της δουλιάς και ανεξέλεγκτες χαμηλόμισθες προσλήψεις και, το δεύτερο, δραστική μείωση του αμειβόμενου χρόνου, δηλαδή του μπάρκου. Σημειώνει ακόμα ότι τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά νέων υπερπρονομίων που έδωσε η κυβέρνηση με το νέο καθεστώς στην ακτοπλοΐα, όπως είναι η μεγάλη αύξηση των εισιτηρίων και των παχυλών επιδοτήσεων.

Ο ΑΣΝ, καταλήγοντας, υπογραμμίζει την ανάγκη δυναμικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την ανάκληση του κανονισμού της ΕΕ και του νέου καθεστώτος στην ακτοπλοΐα και συμπληρώνει: «Τροχοπέδη στην αγωνιστική διέξοδο που προτείνουμε αποτελεί η νόθα διοίκηση του σωματείου μας, που όχι μόνο δεν παίρνει αγωνιστικές πρωτοβουλίες, αλλά ούτε ενημερώνει τον κλάδο. Η λύση, λοιπόν, και αυτού του προβλήματος περνάει από την καταψήφιση της νόθας διοίκησης και την ανάδειξη νέας με διάθεση να αγωνιστεί στην πράξη για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ