Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Επαναπροωθεί τον Κώδικα Ναρκωτικών τις επόμενες μέρες

Με ένα «λίφτινγκ» στον Κώδικα νόμων για τα ναρκωτικά και χωρίς να αλλάζει η γενικότερη φιλοσοφία του, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης προσπαθεί να κάμψει τις αντιδράσεις γι' αυτό το νομοθέτημα, ενώ το σχέδιο του Κώδικα εντός της βδομάδας επαναπροωθείται στη Βουλή. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης μίλησε χτες για δήθεν εκσυγχρονισμό στη νομοθεσία των ναρκωτικών και για νέα σωφρονιστική αντίληψη για τους παραβάτες.

Ωστόσο, η ουσία του νομοθετήματος είναι ότι παραμένει ο κίνδυνος για την αποποινικοποίηση της χρήσης, της διακίνησης και της προμήθειας για κάλυψη ατομικών αναγκών, καθώς και η ιδιωτικοποίηση της πρόληψης, της απεξάρτησης και της επανένταξης.

Ειδικότερα, ο Α. Ρουπακιώτης ανέφερε ότι επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις στο σχέδιο του Κώδικα:

-- Επιβάλλεται κάποια αυστηροποίηση στις ποινές των εμπόρων ναρκωτικών σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο Κώδικα (επί υπουργίας Μ. Παπαϊωάννου). Η διαφοροποίηση με την προηγούμενη προταθείσα ρύθμιση έγκειται στο ότι απαγορεύεται ηπιότερη αντιμετώπιση του εξαρτημένου δράστη και κατηγορούμενου για εμπορία ναρκωτικών, ο οποίος δεν θα έχει μειωμένη αλλά πλήρη ποινή. Επίσης, ο κατηγορούμενος για εμπορία ναρκωτικών δεν θα έχει το ελαφρυντικό της χρήσης και δε θα μπορεί να αποφύγει την εσχάτη των ποινών που είναι τα ισόβια, σε διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών, όπου ο δράστης κάνει χρήση όπλων ή μεταχειρίζεται ανήλικο για την τέλεση του εγκλήματος κλπ.

-- Τυποποιείται ως βασικό έγκλημα η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, χαρακτηρίζεται κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη 5-20 χρόνων. Αντίθετα, τώρα είναι από 10 μέχρι 20 χρόνια.

-- Η χρήση ναρκωτικών σε ιδιωτικό χώρο αποτελεί πταισματική παράβαση (έως τρεις μήνες), ενώ σε δημόσιο χώρο θα είναι πλημμέλημα. Η προμήθεια και η κατοχή ναρκωτικών ουσιών και η καλλιέργεια φυτών κάνναβης σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται μόνο για αποκλειστική χρήση, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο μηνών.

-- Οι πράξεις διακίνησης μικροποσότητας ναρκωτικών, η προμήθεια οικείου και το λεγόμενο «κέρασμα», όταν είναι για ατομικές ανάγκες θα τιμωρούνται με ελαφρότερες ποινές σε βαθμό πλημμελήματος. Με την ισχύουσα νομοθεσία η ποινή γι' αυτές τις περιπτώσεις είναι φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών ή και κάθειρξη.

-- Οταν η διακίνηση γίνεται από συγκεκριμένα πρόσωπα και σε ευαίσθητους χώρους (στρατόπεδα, σχολεία κλπ.) η ποινή είναι κάθειρξη 10-20 ετών, ενώ μέχρι τώρα είναι 15-20 χρόνια. Ανάλογες είναι οι ποινές και σε δράστη που αναμειγνύει ναρκωτικά με τρόφιμα ή είναι φαρμακοποιός και χορηγεί εν γνώσει του ναρκωτικά παράνομα ή γιατρός που εκδίδει, χωρίς ιατρική ένδειξη, συνταγή για ναρκωτικά ή ουσίες για να παρασκευαστούν ναρκωτικά.

-- Τα εξαρτημένα άτομα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες ή καταδικάστηκαν και υπαχθούν σε προγράμματα επεξάρτησης εντός και εκτός των φυλακών, θα μπορούν να τύχουν ευεργετημάτων, όπως αναβολή στράτευσης, αναστολή ποινής, υπό όρους απόλυση κλπ.

-- Τέλος, στους κρατούμενους για υποθέσεις ναρκωτικών κατά τη χορήγηση τακτικών αδειών θα ισχύουν τα ίδια με τους άλλους φυλακισμένους στα πλαίσια της αρχής της ίδιας μεταχείρισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ