Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Πάνω από το 50% των αιτηθέντων φοιτητών μένει εκτός εστιών

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΜΑΣ στην Εστία στα Γιάννενα

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΜΑΣ στην Εστία στα Γιάννενα
Ιδιαίτερα σοβαρό και οξυμένο πρόβλημα στέγης αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ολο και περισσότεροι είναι εκείνοι που ζητούν κάποιο δωμάτιο στην εστία για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, αφού όλο και περισσότερες είναι οι λαϊκές εκείνες οικογένειες που βρίσκονται σε δεινή θέση και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα υπέρογκα έξοδα της στέγης και συνολικά των σπουδών. Οι αιτήσεις φέτος για τις ελάχιστες θέσεις των φοιτητικών εστιών αυξήθηκαν. Εφτασαν τις 1.500 χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται οι πρωτοετείς φοιτητές. Από αυτές θα καλυφθούν μόλις οι 710, αφού αυτός είναι ο αριθμός των εστιών που διαθέτει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μαζί με άλλα 130 δωμάτια περίπου για τους πρωτοετείς. Δηλαδή πάνω από το 50% των αιτηθέντων φοιτητών θα μείνει εκτός εστιών και θα βρεθεί αντιμέτωπο με σοβαρές δυσκολίες και εμπόδια για να μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές του λόγω των σοβαρών ελλείψεων που υπάρχουν στις εστίες, της χρόνιας υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων, που σήμερα με όχημα την καπιταλιστική κρίση επεκτείνεται, βάζοντας περισσότερα εμπόδια στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να σπουδάζουν χωρίς να πληρώνουν. Ενώ ένα ακόμη ποσοστό, γνωρίζοντας την κατάσταση, δεν μπαίνει καν στον κόπο να κάνει αίτηση.

Σε πλήρη σύμπλευση με την κυρίαρχη πολιτική, που επιτάσσει τη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η πρυτανεία ακόμη και σήμερα, που η φτώχεια και εξαθλίωση παίρνει μαζικές διαστάσεις, συνεχίζει να ζητά νοίκια των 45 ευρώ για όσα από τα παιδιά θα στεγαστούν ή στεγάζονται στις εστίες. Οι εστιακοί φοιτητές δηλαδή καλύπτουν το 35% του συνολικού κόστους λειτουργίας κάθε δωματίου που προσδιορίζεται στα 110 ευρώ.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, απέναντι σε αυτή την τραγική κατάσταση, προχωρεί μαζί με το ΠΑΜΕ σε πλατιά ενημέρωση φοιτητών και γονιών. Χτες στην Εφορία των Εστιών τους κάλεσαν να διεκδικήσουν οργανωμένα μια δέσμη μέτρων για την παροχή δωρεάν φοιτητικής στέγης, όπως έγινε και πέρσι με φοιτητές που πετάχθηκαν εκτός εστιών, αλλά ο οργανωμένος, επίμονος και αποφασισμένος αγώνας οδήγησε στην επινοικίαση ξενοδοχείου. Σε αυτή την κατεύθυνση μαζεύονται αιτήσεις διεκδικώντας να μην πεταχθεί κανένας φοιτητής στο δρόμο, ζητείται η επινοικίαση ξενοδοχείων και μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης για τους υπόλοιπους φοιτητές που είναι από άλλες πόλεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ