Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΗΠΑ
Κόντρες για τη δοσολογία στο μείγμα της διαχείρισης

Συγκρουόμενες απόψεις και καλλιέργεια διαφορετικού κλίματος από τον Τύπο

Τα δημοσιεύματα στο γερμανικό και τον αμερικανικό Τύπο αντανακλούν την κόντρα για το μείγμα στη διαχείριση της κρίσης
Τα δημοσιεύματα στο γερμανικό και τον αμερικανικό Τύπο αντανακλούν την κόντρα για το μείγμα στη διαχείριση της κρίσης
Οι αντιθέσεις και τα ανταγωνιστικά συμφέροντα, παράλληλα με τα αδιέξοδα στη διαχείριση της κρίσης, αντανακλώνται στις εκτιμήσεις αξιωματούχων και τεχνοκρατών της ΕΕ για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σχετικό δημοσίευμα της «Deutche Welle» ισχυρίζεται ότι «η Ελλάδα παίρνει περισσότερο χρόνο», ενώ η εφημερίδα «Rheinische Post» επικαλείται κύκλους της ΕΕ, οι οποίοι αναφέρουν ότι «με δεδομένη την κακή εξέλιξη της (ελληνικής) οικονομίας, τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης καθώς και το ΔΝΤ έχουν συμβιβαστεί πλέον με την ιδέα ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να εκπληρώσει το στόχο», της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Για την επικείμενη έκθεση της τρόικας, η εφημερίδα εκτιμά ότι «αν η (ελληνική) κυβέρνηση δεν πάρει "κάτω από τη βάση" και βαθμολογηθεί τουλάχιστον με ένα "επαρκώς" για τις προσπάθειες περικοπών και μεταρρυθμίσεων, τότε η έκθεση (...) θα αποτελέσει την επιθυμητή βάση για να δοθεί παράταση στην Ελλάδα. Η τελική απόφαση για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και την παροχή περαιτέρω βοήθειας ανήκει πάντως στις κυβερνήσεις στο Βερολίνο και στo Παρίσι, καθώς και στο ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον».

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης για το μείγμα της διαχείρισης στην Ευρωζώνη, η ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC αναφέρεται στις «παλινωδίες και στην αναποφασιστικότητα» των Ευρωπαίων σχετικά με την «ελληνική κρίση χρέους», παρά την «αλλαγή κλίματος» που σημειώθηκε με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Η ΕΕ καταγγέλλεται ακόμα για «υφεσιακού χαρακτήρα» επώδυνα μέτρα λιτότητας, τα οποία καθιστούν πρακτικά αδύνατη την ανασύσταση της ελληνικής οικονομίας, την έξοδο από την ύφεση και τη μείωση του χρέους, προσθέτοντας ότι ακόμη και η Πορτογαλία, η οποία σε αντίθεση με τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στην Ελλάδα εφάρμοσε πλήρως τις «μεταρρυθμίσεις» που προβλέπονταν στο «σχέδιο διάσωσης», βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της ύφεσης, καθώς «η εφαρμοζόμενη συνταγή ήταν λάθος από την αρχή».

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας περιμένει, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να τεθεί σε λειτουργία από τις 8 Οκτώβρη. Υπενθυμίζεται πως στις 12 Σεπτέμβρη, το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές κομμάτων και φορέων στη Γερμανία κατά του μηχανισμού.

Από την πλευρά του, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γ. Κατάινεν εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, δείχνοντας ότι ο πρόσκαιρος συμβιβασμός βρίσκεται ήδη υπό αμφισβήτηση, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών που κλιμακώνονται.

Σε ό,τι αφορά τέλος την Κύπρο, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της Κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας συναντήθηκαν χτες στη Λευκωσία με τον εκπρόσωπο της χώρας στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, με θέμα το μνημόνιο που ήδη ετοιμάζεται. Από κυπριακής πλευράς ζητήθηκε να υπάρχει περισσότερος χρόνος (πενταετία) για δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ το ΔΝΤ ζητάει το πρόγραμμα να είναι τριών ετών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ