Τετάρτη 14 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Δεν είναι να τη γιορτάζουμε...

Με τους καταναλωτές έρμαια των κερδοσκοπικών διαθέσεων των πολυεθνικών και τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια Ελληνες να διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, «γιορτάζεται» η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή. Αυτό τονίζει η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας, που με αφορμή τη σημερινή μέρα καταγγέλλει την κυβέρνηση για τη διατήρηση της ανέχειας και της μιζέριας και την καθιέρωσή τους - όπως αναφέρει - ως τρόπο ζωής. Καταγγέλλει, επίσης, ως διάτρητη την πολιτική της ΕΕ για την προστασία του καταναλωτή, που έχει οδηγήσει τα νοικοκυριά να ζουν με το φόβο όλο και περισσότερων «σκουριασμένων κρίκων» στη διατροφική αλυσίδα.

Ειδικότερα, τα ισχνά εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό βρέθηκαν αντιμέτωπα με μια σειρά αυξήσεις, στα τιμολόγια του ΟΤΕ και σε άλλες υπηρεσίες, στα καύσιμα, στα ασφάλιστρα των οχημάτων, στα αεροπορικά εισιτήρια και σε ένα μεγάλο αριθμό ειδών πλατιάς κατανάλωσης. Την ίδια ώρα, ο επίσημος δείκτης της ανεργίας κινείται με ρυθμούς 12,5%, οι συνταξιούχοι πρέπει να ζήσουν με συντάξεις πείνας.

Ταυτόχρονα, δε, οι τράπεζες δίνουν «λύσεις» στην αδυναμία των καταναλωτών να ανταποκριθούν τόσο στις βασικές τους ανάγκες όσο και στα πρότυπα υπερκαταναλωτισμού που προβάλλονται από τα ΜΜΕ. «Λύσεις» όπως τα δάνεια και οι πιστωτικές κάρτες που δεσμεύουν τους καταναλωτές με υπέρογκα χρέη, καθώς οι οφειλές στις τράπεζες αγγίζουν το 1,5 τρισ. δρχ.

Η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας υπολόγισε ότι μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται το ποσό των 13 εκατ. δρχ. προκειμένου να ζήσει αξιοπρεπώς και να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής. Ακόμη κι αν οι υπολογισμοί της Ενωσης είναι υπερβολικοί, ωστόσο καταδεικνύουν ότι σε κάθε περίπτωση τα εισοδήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων στρωμάτων είναι πολύ μικρά μπροστά στις ανάγκες. Η Ενωση Καταναλωτών υπολόγισε ότι τα συνολικά μηνιαία έξοδα μια τετραμελούς οικογένειας με δύο παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, ανέρχονται σε 962.000 δρχ. συμπεριλαμβάνοντας διατροφή, εκπαίδευση, είδη σούπερ μάρκετ κ.ά., ενώ αν προστεθούν αυτά που γίνονται μία φορά το χρόνο που τα υπολογίζει σε 2.042.000 δρχ., τα συνολικά έξοδα της οικογένειας είναι 13,5 εκατ. δρχ. το χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ