Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΑΚΟΣΥΛΛΕΚΤΕΣ
Προβληματική μεταστέγαση στην Ιερά Οδό

Ολοκληρώθηκε χτες στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθήνας το 1ο Φεστιβάλ του Σωματείου Ρακοσυλλεκτών «Ο Ερμής». Εκτέθηκαν και παζαρεύτηκαν αντίκες, πίνακες, βιβλία, δίσκοι βινυλίου κ.ά., έγιναν παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις (μουσική, προβολή ντοκιμαντέρ κλπ.). Ταυτόχρονα δόθηκε η δυνατότητα να αναδειχτούν τα ιδιαίτερα προβλήματα αυτού του τμήματος βιοπαλαιστών.

Οπως αναφέρουν οι ρακοσυλλέκτες, αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωσή τους. Ανασφάλιστοι, νυχθημερόν τριγυρνούν στους δρόμους ανασύροντας από τα σκουπίδια αντικείμενα που διατηρούν χρηστική αξία. Μέχρι πρότινος έστηναν το παζάρι τους, εμπορευόμενοι τα εύρετρά τους, κάθε Κυριακή στην λεγόμενη Κορεάτικη Αγορά, τέρμα Ερμού προς Γκάζι. Η δημοτική αρχή, βασιζόμενη σε φαινόμενα ανομίας και παρατυπίες στο χώρο (για τα οποία οι ίδιοι δεν ευθύνονταν, χρόνια τα κατάγγελναν), μετέφερε το παζάρι τους στην Ιερά Οδό 94 (Κυριακές 06.00-15.00).

Ο νέος χώρος δεν ικανοποιεί τους ρακοσυλλέκτες. Είναι μικρός, λειτουργούν στριμωγμένοι, ειδικά σε εποχές κρίσης και ανεργίας όπου όλο και περισσότεροι γίνονται ρακοσυλλέκτες ως αναγκαστική επιλογή επιβίωσης. Ταυτόχρονα στην Ιερά Οδό 94 τις υπόλοιπες μέρες και ώρες σταθμεύουν απορριμματοφόρα του δήμου, οπότε μπαίνει ζήτημα υγείας για τους φιλοξενούμενους ρακοσυλλέκτες και επισκέπτες. Ζητούν να βρεθεί άλλος χώρος ή να επιστρέψουν στην Κορεάτικη Αγορά.

Το Φεστιβάλ επισκέφτηκαν οι Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Στέλιος Λάμπρου, αμφότεροι δημοτικοί σύμβουλοι Αθήνας του ΚΚΕ. Ακουσαν με προσοχή τα αιτήματα των ρακοσυλλεκτών, αναγνώρισαν την αναγκαιότητα ύπαρξης του παζαριού τους καθώς υπάρχει κόσμος που σε τέτοιους καιρούς ανέχειας βιοπορίζεται αποκλειστικά από αυτό, ανακυκλώνοντας ταυτόχρονα μια σειρά χρήσιμα υλικά ή και σώζοντας μικρούς θησαυρούς από την καταστροφή (π.χ. σπάνια βιβλία). Τονίστηκε η ανάγκη τα ζητήματα αυτά να ξανασυζητηθούν στο δήμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ