Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Διεκδικούν το δικαίωμα στην ασφαλή δωρεάν μεταφορά

Κινητοποιήσεις για να μπει τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση

Από την προχθεσινή κινητοποίηση των μουσικών σχολείων στο κέντρο της Αθήνας
Από την προχθεσινή κινητοποίηση των μουσικών σχολείων στο κέντρο της Αθήνας
Με την κατάληψη του σχολείου τους οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Περάματος κλιμάκωσαν από χτες τη μάχη που δίνουν εδώ και δύο βδομάδες για να συνεχιστεί η δωρεάν μεταφορά τους από και προς το σχολείο με ευθύνη του κράτους. Η κατάληψη αποφασίστηκε από τους μαθητές μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις που έγιναν προχτές και χτες, ενώ στο πλευρό τους βρίσκονται οι γονείς τους με αποφάσεις του Συλλόγου Γονέων και της Ενωσης Γονέων Περάματος.

Το 3ο Γυμνάσιο απέχει χιλιόμετρα από τον κύριο ιστό της πόλης και τα παιδιά αναγκάζονται να διασχίζουν λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να διατρέχει άμεσο κίνδυνο η σωματική τους ακεραιότητα. Από τη μέρα που άνοιξαν τα σχολεία μέχρι και προχτές, οι μαθητές βρίσκονται αντιμέτωποι και με τη στάση των ελεγκτών της ΕΘΕΛ που έχουν εντοπίσει τον «εχθρό» στα 12χρονα παιδιά τα οποία όταν τα εντοπίζουν χωρίς εισιτήριο τα κατεβάζουν καταμεσής της λεωφόρου! Τα περιστατικά αυτά συμβαίνουν σε καθημερινή βάση με τελευταίο κρούσμα αυτό της περασμένης Δευτέρας. Προχτές το πρωί αντιπροσωπεία του 15μελούς και της Ενωσης Γονέων έκαναν παρέμβαση στο σταθμαρχείο του Περάματος απαιτώντας την ασφαλή μεταφορά των μαθητών και τη δωρεάν μετακίνησή τους από τα μέσα μεταφοράς καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας. Ο σταθμάρχης δεσμεύτηκε ότι στο εξής δεν θα υπάρξει ξανά τέτοιο περιστατικό.

Απαντήσεις και λύσεις στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές ειδικών σχολείων στο Ν. Ηράκλειο και στο Μενίδι απαίτησαν αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών, γονιών και άλλοι φορείς με παράσταση διαμαρτυρίας που έκαναν χτες το πρωί στην έδρα της Περιφέρειας Αττικής στην οδό Συγγρού. Οι μαθητές με ειδικές ανάγκες του ειδικού δημοτικού, του ΕΕΕΕΚ Ν. Ηρακλείου καθώς και του ειδικού ΕΠΑΛ και ΕΕΕΕΚ Μενιδίου αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την απουσία δωρεάν μεταφοράς τους με αποτέλεσμα να κόβεται γι' αυτούς όχι μόνο η πρόσβαση στα σχολεία αλλά στις θεραπείες αποκατάστασής τους και στην εκπαίδευσή τους. Η αντιπεριφερειάρχης για θέματα οικονομικών είδε στο πεζοδρόμιο τους συγκεντρωμένους και επανέλαβε, σύμφωνα με παραβρισκόμενους, την προσπάθεια της Περιφέρειας να αποποιηθεί κάθε ευθύνης για τα προβλήματα των μεταφορών, αποδίδοντας τα προβλήματα στον «Καλλικράτη» και σε υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Στο μεταξύ, παιχνίδι στις πλάτες περίπου 200.000 μαθητών στήνουν κυβέρνηση, περιφέρειες και δήμοι, πετώντας ο ένας στον άλλον το μπαλάκι για τη μεταφορά τους στα σχολεία, κρατώντας τους ομήρους της πολιτικής των περικοπών.

Με χθεσινή του απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) ζητά να παραμείνει η αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών στους δήμους, καθώς το υπουργείο «αθέτησε τις δεσμεύσεις του», όπως σημειώνει, για οικονομική λύση του προβλήματος. Θυμίζουμε ότι οι περιφερειάρχες είχαν δεχθεί την πρόταση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών να παραλάβουν την αρμοδιότητα από τους δήμους για την τρέχουσα χρονιά, μετά την αδυναμία των τελευταίων να ολοκληρώσουν τους διαγωνισμούς που είχαν προκηρύξει. Ανάλογη απόφαση να παραμείνει η αρμοδιότητα στους δήμους έλαβε πρόσφατα και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στο όνομα της... αποκέντρωσης. Το ζήτημα, όμως είναι και παραμένει το οικονομικό, καθώς το κράτος δεν αποδίδει τα ανάλογα κονδύλια για τη μεταφορά των μαθητών τόσο για την τρέχουσα όσο και την περσινή χρονιά.

Προγραμματισμένες κινητοποιήσεις για τη μεταφορά

Με κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 6 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι στο κρατικό ωδείο, κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των σχολικών κοινοτήτων των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων της Β. Ελλάδας.

Σε κλείσιμο όλων των σχολείων της Ανατολικής Αττικής και σε κατά τόπους κινητοποιήσεις μαζί με εκπαιδευτικούς και μαθητές καλεί η Ομοσπονδία Γονέων Ανατολικής Αττικής την Τρίτη 9 Οκτώβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες κινητοποιήσεις για τα Ειδικά Σχολεία (2024-01-30 00:00:00.0)
Δημόσια - δωρεάν μεταφορά μαθητών (2012-09-26 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για τη μεταφορά μαθητών (2012-09-23 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για τη μεταφορά μαθητών (2012-09-22 00:00:00.0)
Συνεχίζονται τα προβλήματα με τη μεταφορά των μαθητών (2012-01-14 00:00:00.0)
Τεράστιες ελλείψεις στην Ειδική Αγωγή (2010-07-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ