Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Αγγιξαν τα 8 δισ. ευρώ τον Αύγουστο

Την ίδια περίοδο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο ανήλθαν στα 6,9 δισ. ευρώ

Στα 7,9 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε ιδιώτες στο τέλος του Αυγούστου 2012, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Την ίδια περίοδο, οι οφειλές των ιδιωτών (επιχειρήσεων και νοικοκυριών) στο ελληνικό δημόσιο ανήλθαν στα 6,9 δισ. ευρώ, καθώς μόνο το μήνα Αύγουστο τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 3 δισ. ευρώ.

Παρατηρείται έτσι το αντιφατικό φαινόμενο, το οποίο στην περίοδο εφαρμογής των μνημονίων πήρε εκρηκτική μορφή, να αυξάνονται τόσο τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες (στο όνομα της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων έχουν παγώσει οι πληρωμές προς τρίτους), όσο και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το κράτος, καθώς αυξάνονται συνεχώς εκείνοι που αδυνατούν να πληρώσουν τα διάφορα χαράτσια που επιβλήθηκαν το 2011, αλλά και τον εξοντωτικό φόρο εισοδήματος του 2012.

Αναλυτικότερα, οι οφειλές των φορέων της γενικής κυβέρνησης προς τους ιδιώτες το οκτάμηνο Γενάρη - Αυγούστου, διαμορφώνονται ως εξής.

  • Υπουργεία (στενός δημόσιος τομέας) 910 εκατ. ευρώ.
  • Τοπική Διοίκηση 835 εκατ. ευρώ.
  • Νοσοκομεία 1.712 εκατ. ευρώ
  • Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης 4.122 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1.306 εκατ. ευρώ αποτελούν οφειλές του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
  • Λοιπά Νομικά Πρόσωπα 323 εκατ. ευρώ.

Σύνολο οφειλών στο τέλος Αυγούστου 7.902 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ