Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Απελευθέρωση χωρίς παρεμβάσεις ζητά η ΔΕΗ

«Απελευθερωμένη» αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, από την παραγωγή μέχρι και την προμήθεια, με ελάχιστη ρυθμιστική παρέμβαση, είναι η θέση που κατέθεσε η ΔΕΗ στο διάλογο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την αναδιοργάνωση της αγοράς, όπως ονομάζεται η νέα αντιλαϊκή προσαρμογή στα όσα αξιώνει το ενεργειακό κεφάλαιο και στηρίζουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης και η τρόικα. Με δεδομένη την απόφαση «απελευθέρωσης» των οικιακών τιμολογίων σε λίγους μήνες, με τις τερατώδεις ανατιμήσεις που αυτή θα σημάνει, η ΡΑΕ προετοιμάζει το «έδαφος» για την εξασφάλιση υπερκερδών στις εταιρείες παραγωγής και πώλησης ηλεκτρισμού και οι ενεργειακοί «παίκτες» σπεύδουν να διεκδικήσουν για λογαριασμό τους όσο γίνεται μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα, την οποία αναγκαστικά θα μοιραστούν οι διαφορετικές μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΔΕΗ θεωρεί ότι «η πλήρης και ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς (και, ειδικότερα, η πλήρης και ουσιαστική απελευθέρωση των τιμολογίων) είναι βέβαιο ότι θα έχει πολύ σημαντικές θετικές επιπτώσεις στο κόστος και στην ποιότητα της προσφερόμενης ηλεκτρικής ενέργειας σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Η ΔΕΗ, ως εκ τούτου, ζητά από τη ΡΑΕ να εξετάσει ιδιαίτερα προσεκτικά και να περιορίσει στο ελάχιστο απαραίτητο, ακόμη και την πιο βραχυπρόθεσμη παρέμβασή της στη χονδρεμπορική ή λιανεμπορική αγορά, επιτρέποντας έτσι στον ανταγωνισμό να λειτουργήσει και να δημιουργήσει τους βέλτιστους όρους». Παράλληλα, ομολογεί έμμεσα, ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών θα αυξηθεί, δηλώνοντας ότι «ο ανταγωνισμός θα οδηγήσει σε επίπεδα τιμών που θα ενθαρρύνουν νέες επενδύσεις και θα προσελκύσουν νέα κεφάλαια, όπου και όταν η αγορά τα χρειάζεται».

Γενικά, η τοποθέτηση της ΔΕΗ διαπνέεται από τη φιλοσοφία της χωρίς εμπόδια επιβάρυνσης των καταναλωτών για την κάλυψη κάθε πραγματικού, αλλά και τεχνητού κόστους, με την έννοια ότι όταν η αγορά έχει φτιαχτεί για να παρέχει μεγάλα κέρδη στα επιχειρηματικά σχήματα, διαμορφώνει ανάλογα και τα διάφορα «κόστη», ώστε να επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος.

Σχετικά με τα τιμολόγια, η ΔΕΗ προτιμά απουσία κάθε παρέμβασης, αλλά αν η ΡΑΕ επιλέξει μεταβατική απελευθέρωση, τότε να αναπροσαρμόζονται τακτικά. Συμφωνεί με την αφαίρεση από τα τιμολόγια των χρεώσεων υπέρ τρίτων και στη μείωση της φορολόγησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η επιχείρηση δηλώνει ότι απειλείται η βιωσιμότητά της και ότι αν δεν περάσει στα τιμολόγια το κόστος επενδύσεων και άλλων δαπανών, τότε θα πρέπει να καλυφθούν με επιδοτήσεις, γιατί η ίδια δεν θα μπορέσει να τα καλύψει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ