Πέμπτη 18 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
KΟΝΓΚΟ
Εκθεση του ΟΗΕ μιλά για καθεστώς αναρχίας

 

ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ.-

Εκθεση των Ηνωμένων Εθνών, που δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα αλλά επικαλείται από χτες το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC, υποστηρίζει πως περισσότερο από μισό εκατομμύριο άτομα έμειναν άστεγα εξαιτίας της σύρραξης που μαίνεται από τις αρχές της δεκαετίας ανάμεσα σε στρατεύματα της κυβέρνησης και δυνάμεις της αντιπολίτευσης στο δυτικοαφρικανικό Κονγκό με πρωτεύουσα την Μπραζαβίλ.

Οι αποκαλύψεις αυτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του Κονγκό υποστηρίζει πως έχει συνάψει συμφωνία με αντάρτες και παραστρατιωτικές οργανώσεις για τη λήξη των συγκρούσεων, που λαμβάνουν χώρα τον τελευταίο χρόνο.

Στην ίδια έκθεση του ΟΗΕ περιγράφεται πως στις αγροτικές περιοχές του νότιου Κονγκό επικρατεί ένα καθεστώς αναρχίας, όπου και οι ηγέτες ανταρτικών ομάδων υποστηρίζουν πως αντιμάχονται το δικτατορικό καθεστώς (όπως το χαρακτηρίζουν) του προέδρου Ντένις Σάσου Νγκουέσσο στο βορρά. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, αμφότερες οι πλευρές δρουν ανεξέλεγκτα, τρομοκρατώντας τον ντόπιο πληθυσμό, με αποτέλεσμα εύφορες αγροτικές περιοχές της χώρας να ερημώνουν εξαιτίας του τρόμου που σκορπούν ανεξέλεγκτα «ένοπλες συμμορίες». Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ υπογραμμίζουν πως μία «ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων γαλουχείται σε περιβάλλον βίας και εγκλήματος» και πως από μέλη οργανώσεων αρωγής και άλλες ανεξάρτητες πηγές αντιλαμβάνονται πως τόσο οι κυβερνητικές όσο και οι ανταρτικές δυνάμεις έχουν διαπράξει βιαιότητες κατά αθώων πολιτών σε έναν πόλεμο που περιγράφεται ως ο «ξεχασμένος πόλεμος της Αφρικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ